До новин

Канада допоможе Україні з судовою реформою

21 квітня, 2016
Законодавство
Канада допоможе Україні з судовою реформою

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з представниками канадського Проекту підтримки судової реформи (SJRP), який розпочне свою роботу в Україні вже з осені 2016 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інформацію, розміщено на офіційному сайті судової влади України.

Як інформували представники канадської сторони, це найбільший Проект за роки співпраці, що працюватиме на реформування судової системи і який вже отримав останні необхідні погодження в Міністерстві закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади. Його мета - підсилення незалежності судової системи в Україні. Виконавцем Проекту з канадського боку є Національний суддівський інститут Канади (НСІ), а партнером - Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади.

Вітаючи поважних гостей, очільник ДСА України Зеновій Холоднюк зазначив, що судова система України відкрита для міжнародної співпраці, оскільки, це дозволяє  більш ефективно впроваджувати міжнародні стандарти судочинства й переймати позитивний досвід адміністрування судів. Він також інформував представників Проекту про основні проблеми, вирішення яких лежить у площині відповідальності ДСА України, зокрема, забезпечення охорони судів, запровадження єдиної системи оцінки діяльності судових установ і визначення навантаження на суддів, що дозволить більш ефективно використовувати бюджетні призначення та працювати над матеріально-технічним й організаційним забезпеченням діяльності судової влади України.

Щодо Проекту, то як зазначив Олег Шахов, директор Міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади, він  надаватиме підтримку у трьох основних напрямах, один з яких стосується виключно компетенції Державної судової адміністрації України, а саме: забезпечення підтримки з питань, пов’язаних з ефективним адмініструванням судів і відправленням правосуддя, зокрема, апробація передових практик судочинства та адміністрування судів у вибраних регіонах; підсилення інституційних можливостей Державної судової адміністрації України. У рамках цього компоненту також передбачається співпраця з громадськістю, зокрема налагодження діалогу між різними зацікавленими сторонами та суддями в контексті залучення громадськості до ходу реформи та оптимізації методів комунікації судів й  основну відповідальність за цей компонент проекту бере на себе Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади.

Загалом, партнерами Проекту  з українського боку виступатимуть: Верховний Суд України, голови судів та суди різних юрисдикцій, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Вища рада юстиції України та Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

У рамках проекту  Національний суддівський інститут Канади (НСІ) та Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади відповідатимуть за різні сфери, тому заходи для кожної інституції будуть обговорюватися з безпосередніми партнерами. Враховуючи такі обставини, участь у зустрічі з представниками Проекту, окрім Голови ДСА України Зеновія Холоднюка, взяли заступники Голови Ольга Булка та Людмила Гізатуліна, начальник управління судів та судової статистики Олександр Слоніцький, начальник планово-фінансового управління Ярослав Покотило, начальник юридичного управління Євген Пристрома, начальник адміністративно-господарського управління Ірина Галівець та начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Олена Ігнатченко, які надали вичерпну інформацію про діяльність структурних підрозділів ДСА України та відповіли на запитання, які цікавили представників канадського Проекту підтримки судової реформи.

Коментарі
Додати коментар