До новин

У Києві пройшов Форум з реструктуризації та банкрутства

28 квітня, 2016
Законодавство
У Києві пройшов Форум з реструктуризації та банкрутства

Форум, присвячений питанням функціонування сфери банкрутства та реструктуризації підприємств, зібрав у Києві щонайменше дві сотні юристів, арбітражних керуючих, суддів, експертів ринку та банкірів.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Учасники форуму, що відбувся 27 квітня, обговорили проблемні питання професійної діяльності – оплати праці, затребуваності ринком професії арбітражних керуючих, захищеності та самоорганізації, а також подальшого вдосконалення законодавства.

Заступник директора департаменту – начальник управління з питань банкрутства департаменту з питань судової роботи і банкрутства Міністерства юстиції Юрій Моісеєв зазначив, що сьогодні на ринку є цілих п'ять організацій, але можливості самоорганізації вони використовують далеко не на повну. На його думку, оптимальним було б створення на ринку одної самоврядної організації, що об'єднала б всіх професіоналів, а в законодавстві слід було б закріпити положення про її існування і участь в діяльності ринку. "Хочеться щоби представники саморегулівних організацій консолідувались, виробили концептуальні принципи і втілювали їх у життя", - сказав він.

Юрій Моісеєв зазначив, що в минулому році європейські експерти проаналізували роботу Міністерства юстиції України, і одна з їх рекомендацій була – провести дерегуляцію в частині статусу арбітражних керуючих. "Це потрібно робити, але професійна спільнота поки що не готова до цього. Я думаю, що в цьому році це не відбудеться", - вважає він.

Директор Центру комерційного права Валентина Данишевська в своєму виступі торкнулася питання функціонування автоматичного розподілу справ серед арбітражних керуючих. Вона нагадала, що ця система була створена з метою запобігти проявам корупції та убезпечити арбітражних керуючих від впливу і державних органів, і суддів, і Міністерства юстиції, і кредиторів. Але, на її думку, система була спотворена, коли в процесі прийняття закону до нього було внесено положення про те, що після відмови арбітражного керуючого від справи на це місце призначається інший кандидат на розсуд суду. "Функцію призначення арбітражних керуючих тепер приватизували суди", - констатувала вона і додала, що саме це положення дискредитує суд на тлі загальної недовіри до судової влади в Україні.

Зосередила Валентина Данишевська свою увагу й на питанні фінансової захищеності арбітражних керуючих – розміру плати, гарантій її отримання. Відсутність гарантій для арбітражних керуючих в оплаті праці призводить до того, що вони часто самі відмовляються від справи. "Це дуже болюча тема, вона поки що не вирішена", - вважає вона.

Директор Центру комерційного права також виступила проти існуючої системи, за якої арбітражні керуючі діляться на рівні кваліфікації. Вона зазначила, що судді віддають справи переважно спеціалістам п'ятої категорії, тоді як інші майже не отримують роботи. "Цей штучний поділ арбітражних керуючих буде найближчим часом скасований, я сподіваюсь", - сказала вона.

Представник Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих при Мін'юсті Владислав Філатов в своєму виступі торкнувся теми розподілу справ серед арбітражних керуючих і проблем, пов'язаних з тим, що іноді неможливо знайти арбітражних керуючих на справи, які не гарантують оплату праці. За його словами, під час підготовки змін до законодавства стосовно роботи арбітражних керуючих певні спеціалізації будуть визначені як обов'язкові, а деякі – як факультативні, але в цілому це дозволить залучити арбітражних керуючих до всіх справ.

Також Владислав Філатов торкнувся питання кваліфікації арбітражних керуючих – тільки за останній рік до комісії надійшло більше ніж 220 подань, в результаті чого багато арбітражних керуючих були позбавлені права на здійснення діяльності. "Цифра, на мій погляд, чимала – 25%. Це багато", - вважає він і пропонує підвищувати кваліфікаційний рівень арбітражних керуючих, тому що деякі з них не можуть відповісти на елементарні економічні питання.

За словами представника Дисциплінарної комісії, низька кваліфікація арбітражних керуючих викликана низькою мотивацією – оплата праці розпорядника майна складає від 2 до 5 мінімальних зарплат. Він зазначив, що робоча група, яка працює над законопроектами щодо подальшого врегулювання роботи арбітражних керуючих, вже погодила максимум оплати на рівні 10 мінімальних зарплат.

Учасники Форуму також обговорили проблемні питання боргової реструктуризації та санації боржників, супроводження процедури банкрутства, особливості протидії фіктивним банкрутствам, продажу майна в процедурі банкрутства та перспективи провадження банкрутств фізичних осіб.

Коментарі
Додати коментар