До новин

Уряд хоче ввести мораторій на порушення справ про банкрутство стосовно 391 держпідприємства

05 травня, 2016
Законодавство
Уряд хоче ввести мораторій на порушення справ про банкрутство стосовно 391 держпідприємства

Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект про виключення 391 державного підприємства, в тому числі «Укрспирту» і «Артемсолі», зі списку заборонених до приватизації та запровадження трирічного мораторію на порушення проваджень у справах про їх банкрутство.

Законопроект №4536 «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» щодо деяких об'єктів сільськогосподарської і транспортної галузей» вже розміщено на сайті парламенту, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Документом передбачено виключення 374 сільськогосподарських підприємства (з спиртової галузі, хлібопродуктів і підприємство «Укрфітотерапія») і 17 підприємств транспортної галузі з переліку заборонених до приватизації. При цьому 116 з цих підприємств вже ліквідовані, а 78 - реорганізовані.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект спрямований на забезпечення підвищення ефективності управління підприємствами сільськогосподарської і транспортної галузей. Виключення цих підприємств з переліку заборонених до приватизації дозволить змінити правовий статус закріпленого за ними майна і зняти обмеження щодо його використання. Зокрема, це дозволить проводити реструктуризацію підприємств, змінювати їх організаційно-правову форму з унітарного на корпоративну, а потім - формувати колегіальні органи управління, залучати інвестиції, насамперед у формі акціонерного капіталу, здійснювати технічну модернізацію.

Також законопроектом передбачено призупинення справ про банкрутство зазначених підприємств, та введення мораторію на порушення справ про банкрутство строком на три роки. При цьому наголошується, що такі норми не поширюються на об'єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника. Запропоновані обмеження, на думку уряду, нададуть можливість уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФДМУ та «СЕТАМ» домовились разом продавати держмайно.

Коментарі
Додати коментар