До новин

Рада має намір дозволити конвертацію кредиторських вимог у статутний капітал товариств

12 травня, 2016
Законодавство
Рада має намір дозволити конвертацію кредиторських вимог у статутний капітал товариств

Верховна Рада 10 травня 2016 року у першому читанні схвалила законопроект № 2764 про забезпечення реалізації права на конвертацію грошових вимог до товариства на внесок в його статутний капітал. На думку авторів, документ покликаний спростити процес санації, зменшити боргове навантаження й урегулювати відносини товариств з кредиторами.

Документ підтримали 227 народних депутатів із 226 мінімально необхідних, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Автори законопроекту, серед яких є представники фракцій Блоку Петра Порошенка і «Самопомочі», пропонують приймати такі рішення про включення третіх осіб до складу учасників товариства шляхом голосування на загальних зборах простою більшістю, хоча в ході обговорення звучали пропозиції підвищити цей бар’єр і гарантувати добровільність такої конвертації.

Передбачається, що прийняття закону дозволить частково вирішити проблему кредиторської заборгованості, полегшити процес санації і залучення інвестицій. Автори законопроекту посилаються на успішний приклад Польщі, в якій конверсія заборгованості перед кредиторами у внески в статутний капітал стала можливою ще в 1993 році.

«Одним з характерних наслідків погіршення макроекономічного становища України є зростання кредиторської заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності. Ефективним шляхом управління заборгованістю господарського товариства може стати конвертація його зобов'язань перед кредитором на внесок цього кредитора до статутного капіталу, тобто відбуватиметься зарахування грошових вимог кредитора до товариства в обмін на корпоративні права в збільшеному статутному капіталі. Для товариства це означатиме погашення боргу (припинення грошового зобов'язання) перед кредитором, який, в свою чергу, отримує частку в статутному капіталі цього товариства. Проведення такої операції покращить ситуацію для кредиторів товариства. Оскільки за результатами конвертації кредитор стає учасником, то зменшується кількість кредиторів та суми зобов’язань, необхідних до повернення», - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Коментарі
Додати коментар