До новин

Верховний суд дійшов висновку стосовно реалізації предмета іпотеки

13 травня, 2016
Борги
Верховний суд дійшов висновку стосовно реалізації предмета іпотеки

У Верховному суді України прийшли до висновку стосовно умов, за яких державний виконавець може передати на реалізацію предмет іпотеки в ході примусового виконання рішень судів про стягнення на користь іпотекоутримувача заборгованості, яка випливає із забезпечених іпотекою зобов’язань.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "ЗіБ".

До такого висновку дійшов Верховний Суд України, ухваливши на спільному засіданні Судових палат у цивільних та господарських справах 27 квітня 2016 року постанову у справі №6-103цс16. Як пояснили у ВСУ, предметом цієї справи був спір про визнання прилюдних торгів недійсними, визнання недійсними та скасування протоколу проведення прилюдних торгів й акта державного виконавця про реалізацію арештованого майна.

Норми Закону «Про виконавче провадження» дозволяють державному виконавцю передавати на реалізацію предмет іпотеки в ході примусового виконання рішень судів про стягнення на користь іпотекоутримувача заборгованості, яка випливає із забезпечених іпотекою зобов’язань, за таких умов:

- відсутність у боржника будь-якого іншого майна, на яке можна першочергово звернути стягнення;

- наявність заборгованості виключно перед іпотекоутримувачем.

Відповідно до статті 54 цього Закону примусове звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється державним виконавцем з урахуванням положень Закону «Про іпотеку».

До спірних правовідносин підлягає застосуванню норма статті 45 Закону «Про іпотеку», за якою прилюдні торги можна провести за наявності одного учасника, придбавши майно за його початковою ціною.

Ситуацію з поверненням кредитів в Україні і з іпотекою зокрема прокоментував депутат Верховної Ради Сергій Алєксєєв. За його словами, ситуація доволі непроста.

"Ситуація з поверненням кредитів в Україні дуже складна. Окрема історія з іпотекою, коли позичальник бере кредит під заставу квартири, що купується, і в разі неможливості повернути кредит позбавляється єдиного житла. Щоб захистити добропорядних позичальників, які потрапили в складні життєві обставини, ми розробили законопроект 2353а "Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом", який в окремих випадках навіть після процедури банкрутства дозволить зберегти єдине житло. Прийняття закону дозволить підтримати і захистити позичальників і не знищити популистичними діями банки та інші кредитні організації", - написав нардеп у Facebook.

Коментарі
Додати коментар