До новин

Експерти МВФ вчили Мін`юст України, як слід поліпшувати закони про банкрутство

16 травня, 2016
Законодавство
Експерти МВФ вчили Мін`юст України, як слід поліпшувати закони про банкрутство

13 травня 2016 року відбулось засідання робочої групи при Міністерстві юстиції України з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства за участю представників Міжнародного валютного фонду.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Мін’юсту.

У відомстві уточнили, що на заході також були присутні представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Національного банку України, Вищого господарського суду України, Незалежної асоціації банків України, Комітету з конкурсного права Асоціації правників України, Центру комерційного права, громадської організації «Легкий бізнес» та арбітражні керуючі.

Голова робочої групи Андрій Потьомкін - директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства у своєму виступі наголосив, що юридичні механізми конкурсного процесу за своєю економічною сутністю являють систему стимулів для ефективного функціонування ринкової економіки. Тому,законодавство про банкрутство за умови правильного запровадження таких юридичних механізмів може стати рушійною силою розвитку країни.

В ході зустрічі представниця МВФ Чанда Маріна ДеЛонг донесла учасникам відповідного реформаторського процесу в Україні головні ідеї і пропозиції МВФ щодо побудови в нашій державі раціональних юридичних механізмів оптимального врегулювання відносин між неплатоспроможним боржником і колом його кредиторів у рамках конкурсного процесу.

Суддя Вищого господарського суду України Борис Поляков навів статистику справ про банкрутство, що перебували на розгляді господарських судів, а саме у 2011 р. – 6 961; 2013 р. – 3 371; 2014 р. – 2 273; 2015 р. – 2 282. Наголосивши на зменшені на 51,6% кількості порушених проваджень про банкрутство завдяки введенню в дію у січні 2013 року нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка передусім унеможливила численні зловживання механізмами конкурсного процесу.

Інструментарій законодавства про неспроможність, як зазначив заступник директора Департаменту - начальник управління з питань банкрутства Юрій Моісеєв, надає суспільству юридичну санкцію на раціональний перерозподіл обмежених ресурсів від неконкурентоспроможних товаровиробників до їх конкурентів на товарних ринках з метою найбільш ефективного використання цих ресурсів.

Саме тому Міністерством юстиції, як державним органом в сфері банкрутства, приділяється особлива увага питанням реформування законодавства в цій сфері, а МВФ виступає надійним міжнародним партнером у відповідній роботі.

Члени робочої групи домовились про подальшу активну співпрацю з експертами МВФ за допомогою відеоконференцзв`язку.

Коментарі
Додати коментар