До новин

Уряд звернувся до ВККСУ та ВРЮ з вимогою перевірити суддів, які блокують прозорі конкурси на посади керівників стратегічних держпідприємств

20 травня, 2016
Законодавство
Уряд звернувся до ВККСУ та ВРЮ з вимогою перевірити суддів, які блокують прозорі конкурси на посади керівників стратегічних держпідприємств

Міністерство юстиції вже підготувало повний пакет документів для звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) та до Вищої ради юстиції з вимогою перевірити суддів, які виносили рішення про блокування проведення конкурсів на заміщення вакантних посад керівників стратегічно важливих державних підприємств.

Про це ході засідання Уряду заявив Міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Уряд та Міністерство юстиції не мають права давати юридичну оцінку чи скасовувати рішення судів. Тому ми в межах нашої компетенції звернемося до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з вимогою провести перевірку дій суддів на предмет відповідності їх рішень закону і присязі судді. Міністерство юстиції за дорученням Прем’єр-міністра підготувало повний пакет документів по кожній ухвалі з вичерпними обґрунтуваннями», - заявив очільник Мін’юсту.

Він також виступив із пропозицією до ВККСУ провести перевірку суддів публічно та наголосив на готовності бути представником уряду на цих засіданнях.

«Українське суспільство у прямому ефірі має бачити розгляд даного звернення і ті висновки, які буде зроблено Вищою кваліфікаційною комісією», - зазначив Міністр юстиції.

При цьому він зауважив, що дана ситуація нагадує буремні 90-роки минулого сторіччя, коли через суди здійснювалися рейдерські атаки на підприємства.

«Тоді це було в приватному секторі. Зараз, коли Уряд почав ламати старі правила призначення керівників стратегічних держпідприємств, ганебна судова практика почала переходити на органи державної влади. Я вважаю, що це неприпустимо і є зазіханням на основи державності і національної безпеки», - заявив Павло Петренко.

Він нагадав, що Уряд вперше в історії функціонування органів виконавчої влади створив незалежний номінацій комітет, до якого увійшли представники міжнародних організацій і профільні міністри. Цей комітет на публічних конкурсах обирає кандидатів на посади на ключових стратегічних підприємствах. Однак, після початку таких конкурсів, стара система почала використовувати механізм блокування проведення таких конкурсів через суди.

За словами Міністра юстиції, в такому випадку дуже важливо донести до громадськості імена тих суддів, які виносять рішення, що не відповідають інтересам держави.

Йдеться про суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Келеберду В.І., Іщука І.О., Качура І.А., Шулежка В.П., суддів Київського апеляційного адміністративного суду Сорочка Є.О., Земляну Г.В., Бистрика Г.М., суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду Степаненко В.В. Власенка Д.О., Сидоренка Д.В. та Степаненко Д.В.

Ці судді прийняли рішення, якими заблокували конкурси на таких стратегічних підприємствах як Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», ПАТ «Центренерго», ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрьск», УДППЗ «Укрпошта», ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод», Державна адміністрація залізничного транспорту – Укрзалізниця, Міжнародний аеропорт «Бориспіль», Міжнародний аеропорт «Львів ім.. Д.Галицького», ДП «Державний науково-дослідний та проектний інститут титану».

Коментарі
Додати коментар