До новин

Cуд заборонив українській владі платити Росії за кредитом Януковича

02 червня, 2016
Борги
Cуд заборонив українській владі платити Росії за кредитом Януковича

Голосіївський районний суд міста Києва 30 травня наклав арешт на 3 мільярди доларів російського кредиту, який був наданий Україні наприкінці 2013 року.

Про це в середу на прес-конференції в «Укрінформі» заявив голова Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, підставою для такого рішення стала позовна заява вимушеної переселенки з Луганська Ірини Веригіної щодо компенсації їй збитків, завданих російською воєнною агресією.

«30 травня цього року Голосіївський районний суд Києва задовольнив заяву Веригіної про забезпечення її позову до РФ, як держави агресора, щодо компенсації їй моральних і матеріальних збитків, завданих російською збройною агресією. І суд виніс ухвалу, якою наклав арешт на право вимоги за Трастовим договором, яким у 2013 році було оформлено отримання 3 млрд доларів російського кредиту», - сказав він.

Як пояснив Сенченко, своїм рішенням суд заборонив Кабінету міністрів, Міністерству фінансів, Державному казначейству, Національному банку проводити будь-які платежі за цим договором.

Він додав, що сподівається, що за рішенням українських судів ці гроші підуть на погашення позовів на користь українських громадян, які постраждали від російської агресії.

«Нам вдалося накласти арешт на російський кредит у сумі 3 млрд доларів, і ми вважаємо, що згодом, після того, як судами, я впевнений, будуть винесені ухвали на користь українських громадян, які постраждали від російської агресії, ці кошти підуть на погашення позовів громадян», - відзначив він.

Сенченко додав, що заарештовані 3 млрд доларів російського кредиту не покриють всіх тих збитків, які в результаті російської військової агресії були завдані українським громадянам, а тим більше українській державі і українському бізнесу.

Він наголосив, що «Сила права» на цьому не зупиниться і далі вимагатиме через суди арештовувати російські державні активи за межами України з тим, щоб змусити Російську Федерацію компенсувати завдані збитки українським громадянам, державі і бізнесу.

«Далі будуть арешти їх державного майна, як в Україні так і за кордоном. У нас не стоїть завдання відкрити торгівлю їх майном, але це буде виконано як механізм тиску з метою примусу до виплати компенсації. І ми їх змусимо платити», - сказав він.

У той же час, Сенченко відзначив, що «в наближеному майбутньому» можна очікувати початку компенсаційних виплат на підставі рішень українських судів. За його словами, стягнення коштів з РФ здійснюватиметься, швидше за все, в примусовому порядку.

«Ми безумовно маємо і змушені після отримання рішення про стягнення направляти його на добровільне виконання в Російську Федерацію. Ми абсолютно впевнені в тому, що вони просто його порвуть і викинуть. Тоді вступить в силу інший механізм - примусового стягнення», - заявив Сенченко.

«Один з механізмів, той про який ми сьогодні говоримо - це списання з цих 3 мільярдів за рішенням українських судів, нам на це згоди Російської Федерації не треба», - переконаний він.

За словами Сенченка, найближчим часом у справі Веригіної «Сила права» звернеться до суду з вимогою стягнути з Російської Федерації суму завданих збитків. Зокрема, конкретно у цій справі фігурує сума в 50 тисяч євро завданих російською військовою агресією моральних збитків і шкоди здоров'ю Веригіної.

Нагадаємо, 17 лютого Росія подала на Україну до Високого Лондонського суду для стягнення з України боргу в 3 млрд доларів.

Високий Лондонський суд не розглядає спори між країнами. У зв'язку з цим юридично Україна судиться ні з державою РФ, а з довірчим радником (Trustee) - окремою юридичною особою The Law Debenture Trust Corporation PLC, яка представляє інтереси власників бондів, в тому числі РФ.

Як відомо, цю суму уряд Азарова взяв у Росії в борг в кінці 2013 року. У 2015 році Україна реструктурувала всі свої борги крім цього, оскільки Росія відмовилася вести відповідні переговори.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, договір про $3 млрд позики недійсний.

Коментарі
Додати коментар