До новин

Особам без стажу дозволили ставати суддями Верховного суду, - Лесько

07 червня, 2016
Законодавство
Особам без стажу дозволили ставати суддями Верховного суду, - Лесько

Секретар дисциплінарної секції Вищої ради юстиції, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Алла Лесько прокоментувала ухвалені Верховною Радою закони що судової реформи: вперше в законодавстві нашої країни передбачено можливість зайняття посади судді Верховного Суду України особами, які не мають стажу роботи суддею.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Міністерства юстиції України.

У Харкові 3 червня 2016 року відбувся круглий стіл «Дисциплінарна відповідальність суддів в Україні: проблеми і перспективи», метою заходу було обговорення актуальних питань дисциплінарної відповідальності суддів.

Організаторами круглого столу виступили Асоціація правників України спільно із Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» за участю Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Участь у дискусії взяли Алла Лесько; секретар дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Михайло Макарчук; експерт Проекту «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства» від АПУ, адвокат, VB PARTNERS Микита Нуралін; національний експерт Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Юлія Землицька; експерт Проекту «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства», координатор законопроектної роботи АПУ Ярина Дупай; суддя господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко; суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова; суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Людмила Гайдук; адвокат, керівник відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» в Харківській області Марина Старовойтова; керуючий партнер АО «ЮФ «Вілеон», адвокат Юрій Вишневецький; адвокат, керуючий Адвокатським Бюро Оксани Кобзар Оксана Кобзар; партнер юридичної компанії «АРЕС»Роман Чумак та інші правники регіону.

У ході круглого столу учасники обговорили актуальні питання діяльності ВРЮ, а також питання звільнення суддів за порушення присяги, критерії вибору виду дисциплінарного стягнення ВККС, пропозиції АПУ щодо внесення змін до Регламентів ВРЮ та ВККСУ, перші результати реалізації Проекту АПУ «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства».

Секретар дисциплінарної секції ВРЮ Алла Лесько привітала учасників круглого столу з ухваленням Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Зокрема, відзначила, що згадані закони України не містять такої підстави звільнення судді з посади як порушення суддею присяги, що відповідає рекомендаціям європейських експертів. Натомість зазначені закони передбачають чіткі підстави дисциплінарної відповідальності суддів, що дасть можливість як суддям, так і заявникам вірно оцінювати правомірність дій та передбачати наслідки неправомірної поведінки судді.

Також А.Лесько звернула увагу на те, що вперше в законодавстві нашої країни передбачено можливість зайняття посади судді Верховного Суду України особами, які не мають стажу роботи суддею, проте підтвердили здатність здійснювати правосуддя у ВСУ за результатами кваліфікаційного оцінювання та мають досвід професійної діяльності адвоката або стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років. «Такий порядок зайняття посади судді існує в багатьох країнах, – зазначила А. Лесько. – Запровадження такого порядку в нашій країні вимагає існування рівних кваліфікаційних вимог для представників усіх юридичних професій, які надалі даватимуть право стати суддею».  

Крім того, А.Лесько висловила думку, що статус Вищої ради правосуддя як єдиного органу, до повноважень якого належатимуть питання дисциплінарної відповідальності суддів, може призвести до збільшення кількості звернень на дії суддів. Секретар дисциплінарної секції закликала адвокатів правильно інформувати громадян про норми законодавства, які регулюють питання дисциплінарної відповідальності суддів, з метою запобігання необґрунтованим зверненням та перевантаженню ними державного органу.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Рада ухвалила судову реформу.

Коментарі
Додати коментар