До новин

Глава ДТЕК пояснює подорожчання єврооблігацій прогресом в їх реструктуризації

09 червня, 2016
Борги
Глава ДТЕК пояснює подорожчання єврооблігацій прогресом в їх реструктуризації

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко вважає політичним спотворенням фактів прив'язку різкого зростання котирувань єврооблігацій компанії до прийняття нової методики оптової роздрібної ціни (ОРЦ) на електроенергію і пояснює подорожчання боргових паперів компанії відновленням промвиробництва в країні і прогресом у реструктуризації боргу ДТЕК.

Про це він сказав в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Причиною зростання котирувань стали перші ознаки відновлення промислового виробництва в країні, і, відповідно, збільшення споживання електроенергії... У нас ведеться конструктивний діалог з кредиторами і, сподіваюся, незабаром ми зможемо підписати глобальний план реструктуризації боргових зобов'язань», – сказав він.

Гендиректор зазначив, що компанія відновила нормальні обсяги видобутку вугілля в першому кварталі, в кінці квітня відновила виплати за купонними платежами, домоглася рішення держателів єврооблігацій про надання їй шести місяців на врегулювання питання реструктуризації кредитного портфеля.

На думку Тимченка, зростанню котирувань єврооблігацій ДТЕК та інших українських компаній необхідно радіти, а не придумувати різні теорії, так як це потужний позитивний сигнал для міжнародних партнерів і інвесторів.

Нагадаємо, чистий консолідований збиток DTEK Energy в 2015 році склав 37,399 млрд грн, що на 90,3% перевищує збиток за 2014 рік. Дохід групи збільшився на 1,8% – до 93,622 млрд грн, EBITDA впала на 66% – до 4,087 млрд грн.

За даними видання, в кінці березня цього року компанія повідомила про намір найближчим часом оголосити пропозицію про реструктуризацію єврооблігацій на 750 млн дол. зі ставкою 7,875% і погашенням 4 квітня 2018 року і єврооблігацій на 160 млн дол. зі ставкою 10,375% і погашенням 28 березня 2018 року і до цього часу відмовилася від виплати купона за останнім з них.

Через тиждень ДТЕК заявив про неможливість найближчим часом повністю оплачувати купони за цими єврооблігаціями і ініціював угоду про тимчасовий мораторій і звільнення від зобов'язань (standstill) строком до 28 жовтня цього року, щоби під час нього провести повномасштабну реструктуризацію структури капіталу.

Компанія також запропонувала кредиторам і власникам єврооблігацій пролонгувати борг до кінця 2023 року без списання основної суми, ввести амортизаційний механізм його погашення, при якому значна частина боргу буде виплачена ближче до закінчення його строку, а при наявності у компанії надлишкових коштів – раніше. У частині відсотків ДТЕК ініціював зниження їх рівня в грошовій формі до погашення більшої частини основної суми боргу з подальшим відновленням до попередньої реструктуризації середньозваженому рівню.

Високий суд Англії та Уельсу в кінці квітня санкціонував введення такого мораторію.

Котирування єврооблігацій ДТЕК в кінці березня відреагували на повідомлення про плани реструктуризації та тимчасову відмову від виплат купону падінням з 38,5% до 31,4% від номіналу, проте вже через тиждень підскочили до рівня 42%, після чого близько місяця коливалися в коридорі від 40% до 42%. Однак з 10 травня до початку червня виросли більш ніж на 40% і досягли 58,5% від номіналу.

Також наголошується, що ряд експертів пов'язують такий травневий стрибок вартості єврооблігацій ДТЕК тим, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) в кінці квітня на початку застосування нового порядку формування ОРЦ на електроенергію, що передбачає визначення ціни вугілля за формулою «вартість в порту Роттердам плюс вартість доставки до України». В результаті в травні оптова ціна зросла на 5%, а в цілому в 2016 році (грудень до грудня 2015 2016) очікуване її зростання складе близько 13,6%.

У той же час в НКРЕКП вказали, що проект рішення про нову методику був опублікований в лютому цього року, а прийнятий він був і набув чинності у березні.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, енергоактиви Ахметова відпрацювали перший квартал у збиток.

Коментарі
Додати коментар