До новин

Судова реформа унеможливила повернення в систему упійманих на корупції суддів, - Петренко

10 червня, 2016
Законодавство
Судова реформа унеможливила повернення в систему упійманих на корупції суддів, - Петренко

Під час розробки змін до Конституції та Закону про судоустрій однією з принципових позицій було внесення положень, які не дадуть можливості суддям, які скомпрометували себе, автоматично потрапити до системи оновлених судів.

Про це вчора в ході форуму «Фільтруй суд: через очищення до чесного суду» заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Мін'юсту.

«На рівні змін до Конституції та в Законі про судоустрій закладено низку запобіжників, які не дозволять автоматично просочитися в систему тим суддям, які мають проблеми з репутацією. Одним із таких запобіжників є моя особиста пропозиція ‑ судді, які призначені на 5 років Януковичем не можуть бути перепризначені безстроково. Це 1880 суддів, повноваження яких або вже припинилися, або припиняться найближчим часом. На ці посади буде відкрито публічний конкурс», - зазначив очільник Мін’юсту.

Другим запобіжником, який забезпечить швидке та якісне оновлення судової системи, є чітко прописані строки створення нової судової системи та критерії добору суддів нового формату.

«Будь-яка реформа, яка не має строку початку і строку закінчення, – це не реформа, а декларація. У Законі про судоустрій є чіткий строк формування Верховного суду України – це 6 місяців з моменту, коли закон набуває чинності. Завдяки публічному відбору, який буде контролюватися в тому числі й громадськістю ми зможемо сформувати кістяк нової судової системи – новий Верховний суд. Так само ми прописали строки, коли мають з’явитися нові апеляційні суди ‑ не пізніше 3 років з моменту прийняття закону», - наголосив міністр юстиції.

При цьому він наголосив, що судді проходитимуть серйозну перевірку свого майнового стану та його відповідності законним доходам, а також майнового стану усіх родичів та оточення. А кандидатами на суддівські посади вперше в історії України можуть бути не лише судді, які працювали в системі, а й правники та науковці, які мають відповідний досвід роботи.

«Таким чином ми можемо говорити про оновлення судової системи на 70%. 5-6 тисяч суддів мають бути набрані через систему публічних конкурсів. Якщо ми зробимо судову реформу і повернемо довіру до суддів і повернемо їм справжню незалежність, тоді можна буде з упевненістю говорити, що країна буде успішною й у всіх інших реформах», - резюмував Петренко.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Верховна Рада України на пленарному засіданні 2 червня 2016 року ухвалила Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Закон «Про судоустрій і статус суддів».

Коментарі
Додати коментар