До новин

Судді попросили президента ветувати частину судової реформи

14 червня, 2016
Законодавство
Судді попросили президента ветувати частину судової реформи

Вищий адміністративний суд України звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням застосувати вето щодо ухваленого 2 червня 2016 року закону «Про судоустрій і статус суддів». Закон частково не відповідає вимогам Конституції, стверджують судді.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ВАСУ.

Закон частково не відповідає вимогам статей 1 і 8 Конституції України, згідно з якими Україна є правовою державою, де визнається і діє принцип верховенства права, елементом якого є принцип правової визначеності, вважають у ВАСУ.

Зокрема, ч.5 статті 125 Закону щодо змін до Конституції України в частині правосуддя передбачається, що з метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди. "Але цю статтю повністю проігноровано Законом «Про судоустрій і статус суддів», а також не взято до уваги рекомендації, які 23 жовтня 2015 року ухвалила Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія), якими визнається існування адміністративних судів як автономної судової системи" - відзначається у листі до Президента.

Очолювати вертикаль адміністративних судів, зауважують у ВАСУ, повинен лише єдиний, не підпорядкований нікому Вищий адміністративний суд України, який організаційно, юридично і процесуально буде повністю самостійним і незалежним.

Звернули увагу в ВАСУ і на передбачені Законом нові вищі спеціалізовані суди - Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд.  Такий перелік вищих спеціалізованих судів у ВАСУ назвали невиправданим з точки зору фінансових витрат для забезпечення діяльності такого суду та одночасно з точки зору навантаження на суддю.

Окрім того, ВАСУ має зауваження до переліку відомостей, які повинен зазначати суддя у декларації родинних зв’язків судді. Судді зауважують - не враховано ситуацію, коли родичі не бажають надавати відомості про себе або перебувають із суддею у неприязних стосунках.

З урахуванням викладеного Вищий адмінсуд стверджує, що цей Закон спрямований на руйнацію системи адміністративного судочинства, є Законом із високою часткою корупційної складової і призведе до ліквідації інституту незалежності суддів, неможливості здійснення ефективного судового захисту прав громадян та юридичних осіб.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Верховна Рада України на пленарному засіданні 2 червня 2016 року ухвалила Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Закон «Про судоустрій і статус суддів».

Коментарі
Додати коментар