До новин

Внутрішній борг SOCAR перевищив $1 млрд

30 червня, 2016
Борги
Внутрішній борг SOCAR перевищив $1 млрд

Внутрішня заборгованість азербайджанської держкомпанії SOCAR становить $1,095 млрд, сказав у вівторок віце-президент SOCAR з економічних питань Сулейман Гасимов на зустрічі з представниками НУО в Баку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Nefterynok.

За його словами, консолідована заборгованість SOCAR становить 6,3 мільярда доларів, або близько 9,4 млрд манатів.

«У минулому році нам була також відкрита кредитна лінія на суму 1,8 мільярда манатів - 1,2 мільярда на модернізацію НПЗ імені Гейдара Алієва і 600 мільйонів на бурові роботи на газових родовищах. Однак ми ефективно керуємо цим боргом, так як отримуємо ці кошти траншами. В минулому році ми отримали перший транш у вигляді 69 мільйонів манатів на реконструкцію НПЗ і 200 мільйонів манатів на буріння. У цьому році на бурові роботи буде отримано другий транш у вигляді ще 200 мільйонів, а в 2017 році - третій. Кошти на модернізацію НПЗ будуть використовуватися у міру потреби», - сказав Гасимов.

За його словами, на збільшення заборгованості компанії вплинула девальвація маната, так як основні борги виражені в інвалюті.

«До того ж через падіння ціни на нафту в минулому році доходи компанії впали на 18 % і склали 33 млрд манатів. Активи ж SOCAR складають 39,9 млрд манатів», - сказав Гасимов.

Віце-президент додав, що всі кредити, які приваблює Держнафтокомпанія, і всі інвестпроекти, які вона реалізує, відповідають фінансової стратегії компанії, розробленої спільно з мінфіном при консультації з міжнародною аудиторською компанією PWC.

«Найближчим часом SOCAR поки не планує брати кредити в іноземній валюті. Ми зосередимося на пошуку внутрішніх джерел фінансування в манатном виразі або ж будемо брати кредити в інвалюті під держгарантії», - сказав Гасимов.

Держнафтокомпанія є єдиним в Азербайджані виробником нафтопродуктів, а також володіє автозаправних станцій в Азербайджані, Грузії, Україні, Румунії та Швейцарії. SOCAR є співвласником найбільшого турецького нафтохімічного комплексу Petkim та інших активів у Туреччині.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, борг азербайджанської нафтової компанії SOCAR складає $8,2 млрд.

Коментарі
Додати коментар