До новин

Порошенко підписав закони про реформування системи виконання судових рішень

04 липня, 2016
Законодавство
Порошенко підписав закони про реформування системи виконання судових рішень

Президент Петро Порошенко підписав закони України "Про виконавче провадження" та "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів".

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі президента.

Зазначається, що закони спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів і осіб, які здійснюють примусове виконання рішень і забезпечення належної реалізації завершальної стадії судового розгляду.

Крім того, закони передбачають впровадження змішаної системи виконання судових рішень модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, який є "новелою в українському законодавстві".

"Закон "Про виконавче провадження" вводить автоматизацію процедур виконання рішень шляхом електронної реєстрації документів, повної фіксації процесуальних рішень та виконавчих дій в автоматизованій системі, оптимізує строки проведення виконавчих дій, детально регулює питання відповідальності боржника у виконавчому провадженні і визначає перелік питань, які не можуть виконуватися приватними виконавцями", - сказано в повідомленні.

Крім того, впроваджується інститут судового контролю за виконанням рішень, який забезпечить повноцінну реалізацію права особи на справедливий суд, оскільки виконання судового рішення є невід'ємним елементом права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Нагадаємо, що 2 червня Рада дала старт судовій реформі в Україні, прийнявши нову редакцію закону "Про судоустрій і статус суддів" і внісши зміни до Конституції в частині правосуддя. Крім того, парламент запровадив інститут приватних виконавців. За відповідний законопроект у другому читанні і в цілому проголосували 239 народних депутатів.

Коментарі
Додати коментар