До новин

Дисциплінарна відповідальність суддів: очікуються значні зміни

12 липня, 2016
Законодавство
Дисциплінарна відповідальність суддів: очікуються значні зміни

Асоціація правників України організувала експертне обговорення змін у дисциплінарному провадженні суддів у світлі нещодавніх реформ в Україні.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі АПУ.

Захід проходив спільно із Проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», за участі Ради з питань судової реформи при Президентові України та Вищої ради юстиції.

Модератором заходу виступив Денис Бугай, Президент АПУ, партнер VB PARTNERS.  Він звернув увагу на важливість експертних обговорень і подякував Раді з питань судової реформи за готовність до співпраці та відкритість у роботі.

На обговорення були винесені новели проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя», підготовленого у межах Ради з питань судової реформи.

Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський вказав, що мета проекту закону – забезпечити незалежність майбутніх членів Вищої ради правосуддя та їх політичну нейтральність, зокрема, шляхом конкурсного відбору кандидатів.

Про проблеми, з якими доведеться стикнутися членам дисциплінарного органу, говорив Ігор Бенедисюк, голова Вищої ради юстиції, суддя Вищого господарського суду України, член Конституційної комісії. На його думку, є ризик, що Вища рада правосуддя сприйматиметься лише як дисциплінарний орган. «Очікується, що Вища кваліфікаційна комісія суддів передасть близько 10 тисяч скарг. Ще 1,5-2 тисяч скарг може надійти від Вищої ради юстиції. Їх просто неможливо буде розглянути  у короткий термін, - зазначив він. - Дисциплінарна функція – це лише одне із завдань Ради і воно не повинно перешкоджати реалізації інших функцій цього органу».

Неможливо одразу все зробити ідеально та поцілити «в десятку», критикувати завжди простіше. Водночас, навіть якщо норми відповідають стандартам, це не гарантує, що процедура їх реалізації буде ефективною», - підкреслив Артурас Дрюкас, екперт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», суддя Апеляційного суду Литви.

Своїми  думками з колегами також поділилися члени Вищої ради юстиції Андрій Бойко, Володимир Беляневич та Тетяна Малашенкова, судді Наталія Блажівська, Ганна Бондаренко, адвокат та громадський діяч Андрій Маселко, головний експерт групи «Судова реформа» громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ», заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда та інші.

Очікується, що проект закону буде оприлюднений найближчим часом.

Коментарі
Додати коментар