До новин

Реструктуризація боргу: Україна може переплатити 4,5 мільярда

13 липня, 2016
Борги
Реструктуризація боргу: Україна може переплатити 4,5 мільярда

У 2021 році Україна додатково сплатить кредиторам 4,54 млрд гривень, якщо реальний ВВП у 2018-2019 роках зросте на 4%.

Про це у своїй колонці пише експерт з питань макроекономічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Крістіна Аврамченко.

«Нещодавно Міністерство економіки оприлюднило прогноз економічного і соціального розвитку України на 2017-2019 роки. Згідно з цим документом, реальний ВВП України зросте на 3% у 2017 році і на 4% - у 2018-2019 роках», - пише автор.

За її словами, це означає, що у 2021 році Україна повинна буде почати додаткові виплати кредиторам відповідно до угоди про реструктуризацію боргу, яку Мінфін на чолі з Наталією Яресько уклав майже рік тому зі спеціальним комітетом кредиторів.

«Як відомо, ця угода була укладена з метою списання 20% боргу, а саме 3,6 млрд доларів, та продовження на чотири роки терміну погашення українських єврооблігацій. За домовленостями середньозважена купонна ставка збільшувалася з 7,22% до 7,75% річних», - повідомляє експерт.

Аврамченко також зазначає, що в угоді з реструктуризації боргу було закладено один цікавий механізм компенсації кредиторам за їхні очікування - так званий інструмент відновлення вартості.

«Цей інструмент передбачає додаткові виплати протягом 20 років, якщо реальний ВВП України зростатиме на понад 3%. Першим «бонусом» за очікування кредитори зможуть скористатися вже у 2021 році», - наголошує вона.

На думку експерта, якщо прогнози уряду щодо зростання української економіки справдяться, Україна повинна буде сплатити кредиторам додатково 4,54 млрд гривень - за домовленим обмінним курсом.

«Отже, після 2019 року проблема, яку ми мали у 2015 році зі сплатою боргів, повернеться ще й з додатковим навантаженням через збільшення ставки, яку ми повинні сплатити за попередні борги, і додатковими виплатами в рамках інструменту відновлення вартості з 2021 року», - підсумувала вона.

Нагадаємо, Україна і комітет кредиторів 27 серпня досягли угоди про реструктурізаціічасті державного боргу загальним обсягом 18 мільярдів доларів.

Реструктуризація передбачає повне списання 3 мільярдів доларів, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 мільярда доларів на 4 роки, а також фіксування ставки купона по всіх бондами на рівні 7,75% річних.

Коментарі
Додати коментар