До новин

Раді пропонують створити реєстр «поганих банкірів»

20 липня, 2016
Законодавство
Раді пропонують створити реєстр «поганих банкірів»

Законодавець пропонує Національному банку України створити реєстр осіб із зіпсованою діловою репутацією.

Про це йдеться у проекті закону про внесення змін до закону України «Про Національний банк України» (щодо формування реєстру осіб, які втратили бездоганну ділову репутацію) № 4993, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Законопроектом передбачається, що НБУ буде вносити до реєстру відомості про осіб, які є або були власниками істотної участі в банку, керівниками банку (кандидатами в керівники банку), якщо їх ділова репутація не відповідає вимогам бездоганності.

Також в нього повинна вноситися інформація, якщо такі особи грубо порушували законодавство або нормативно-правові акти НБУ, або їх діяльність призвела до нанесення шкоди фінансовому становищу банківської установи.

Як випливає із пояснювальної записки, основною ціллю прийняття законопроекту є формування Національним банком України реєстру осіб, що втратили бездоганну ділову репутацію. Відповідно до поставленої цілі, завданнями законопроекту є:

- передбачити на законодавчому рівні функцію Національного банку-ведення реєстру осіб, що втратили бездоганну ділову репутацію;

- покласти на Національний банк обов’язок ведення, включення та виключення до / з реєстру осіб, що  втратили бездоганну ділову репутацію;

- створення Нацбанком ефективного інструменту систематизації відомостей про наявність у відповідних осіб бездоганної ділової репутації.

Останній раз критерії репутації банкірів істотно розширювалися 6 червня 2015 року, коли набула чинності постанова № 357.

Репутація банкіра вважається зіпсованою, якщо він не менше шести місяців займав посади в органах управління банку, коли банк був визнаний неплатоспроможним.

В цьому випадку керівників «відлучають» від ринку на три або ж десять років, якщо банк збанкрутував через відмивання брудних грошей.

За останні два з половиною роки в Україні збанкрутувало вже 80 банків. Тому репутація вважається зіпсованою у кількох тисяч чоловік.

Якщо законопроект буде прийнятий, Нацбанк буде зобов'язаний вести такий реєстр.

Коментарі
Додати коментар