До новин

Суд у США призупинив стягнення боргу з «Південмашу»

01 вересня, 2016
Борги
Суд у США призупинив стягнення боргу з «Південмашу»

Суд Центрального округу Каліфорнії (США) призупинив стягнення на користь корпорації Boeing боргів з українських держпідприємств «Південмаш» та конструкторського бюро «Південне», які разом із Boeing є засновниками міжнародного консорціуму Sea Launch.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна».

Суд Центрального округу Каліфорнії у 2015 році ухвалив рішення стягнути з російських та українських засновників консорціуму Sea Launch витрати, яких зазнала корпорація Boeing під час сплати кредиторської заборгованості консорціуму під час процедури його банкрутства у 2009 році. Зараз це рішення призупинене, оскільки сторони поновили перемовини стосовно погашення боргів перед американським партнером.

Джерело агентства в «Південмаші» повідомило, що Boeing та ще один учасник консорціуму – російська ракетно-космічна корпорація «Енергія» – домовились про призупинення на невизначений строк стягнення боргів або замороження активів «Енергії» чи афілійованих із нею компаній на території США. Після цього представники українських підприємств подали в суд клопотання про забезпечення однакових для всіх сторін умов стягнення боргів, і у липні суд ухвалив рішення призупинити також на невизначений строк процедури стягнення боргів і з українських підприємств.

Представник «Південмашу» не зміг уточнити орієнтовний розмір збитку, якого можуть зазнати українські компанії-засновники консорціуму Sea Launch у випадку, якщо стягнення боргів перед корпорацією Boeing буде поновлено.

У вересні 2015 року Окружний суд Центрального округу Каліфорнії задовольнив позов корпорації Boeing з комерційної суперечки щодо фінансових зобов’язань партнерів у міжнародному консорціуму Sea Launch і зобов’язав російську корпорацію «Енергія» та українські підприємства «Південне» й конструкторське бюро «Південне» компенсувати витрати, яких зазнав Boeing під час сплати кредиторської заборгованості консорціуму під час процедури банкрутства у 2009 році.

Консорціум Sea Launch було створено у 1995 році для комерційних запусків супутників з морського космодрому в Тихому океані. Акціонерами стали Boeing (40%), РКК «Енергія» (25%), «Південмаш» та КБ «Південне» (разом 15%), а також англо-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії належать Energia Overseas Limited (EOL) – «онуці» РКК «Енергія», 3% - американській Boeing, 2% - норвезькій Aker Solutions. Штаб-квартира Sea Launch AG міститься у Ніоні (Швейцария).

За даними річного звіту Boeing за 2011 рік, дебіторська заборгованість корпорації в рамках проекту склала $356 млн ($147 млн – банківська гарантія, сплачена Boeing, $209 млн – партнерські кредити). В тому числі на РКК «Енергія» припадає $223 млн боргу, на українських співзасновників – $143 млн, говорилось у звіті.

Корпорація Boeing у зв’язку з банкрутством Sea Launch сплатила банківську гарантію на $448 млн. На американську корпорацію як власника 40% Sea Launch припадає $179 млн. Норвезька компанія свої $122 млн (виходячи з 20%-ї частки) повернула Boeing у 2009–2010 рр.

Коментарі
Додати коментар