До новин

Ощадбанк видав $460 для «Гулліверу» під дешеве забезпечення

05 вересня, 2016
Борги
Ощадбанк видав $460 для «Гулліверу» під дешеве забезпечення

Державний Ощадбанк кілька років тому видав компанії «Три О», яка керує столичним торговельно-розважальним центром «Гуллівер», кредит у розмірі $460 млн під заставу майна, ринкова вартість якого становила ледве половину від розміру кредиту.

Про це інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація повідомляє з посиланням на Finbalance.

Видання Finbalance наводить витримку зі статті колишнього прес-секретаря міністра фінансів Дарини Марчак в «Укрїнській правді», де під цією інформацією розміщено фото колишнього власника збанкрутілого банку «Михайлівський» Віктора Поліщука і вказується, що він вважається також власником/співвласником торгової мережі «Ельдорадо», «Технополіс», ТРЦ «Гуллівер» (Gulliver).  Також наведено інформацію, що за неофіційними даними дружина Віктора Поліщука – племінниця дружини російського прем’єра Дмитра Медведєва). Водночас під вказаним фото зроблено підпис, що «Віктор Поліщук купив ТРЦ «Гуллівер», але, за чутками, за ним стояв екс-глава податкової Олександр Клименко».

ЗМІ вже неодноразово вказували на зв'язок Віктора Поліщука з ТРЦ «Гуллівер». Зокрема в жовтні 2012 року газета «Коммерсант» писала, що за неофіційними даними, власником «Три О» став В. Поліщук, викупивши частки у Вагіфа Алієва, Олексія Кучеренка, Сергія Веселова. Як зазначалося, будівництво Gulliver фінансувалося за рахунок кредитних коштів Ощадбанку.

У березні 2016 року газета «Дзеркало тижня. Україна» наводила інформацію, що Ощадбанк на пільгових умовах реструктуризував кредити на суму близько 20 млрд гривень для компаній, пов’язаних із власниками бізнес-комплексу Gulliver та банку «Михайлівський», фронтменом яких називався Віктор Поліщук. Цю інформацію журналісти видання озвучили в ході інтерв’ю з главою правління Ощадбанку Андрієм Пишним.

За даними «Дзеркала тижня. Україна» (цитата): «номінальна ставка за цими кредитами уже після їх реструктуризації становить лише 9% річних у гривні при загальній заборгованості близько 8 млрд. І це тільки щодо «Гуллівера», тоді як сума загальних зобов`язань групи пов`язаних компаній доходить до 20 млрд. При ринкових ставках, що доходять до 30% річних, там навіть ці 9% не платяться, разом щось близько 0,5% виходить».

Глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявив, що не може коментувати цю інформацію через банківську таємницю.
Коментарі
Додати коментар