До новин

Заборгованість банків з рефінансування зменшилась на чверть

08 вересня, 2016
Борги
Заборгованість банків з рефінансування зменшилась на чверть

Заборгованість банків перед Національним банком України з основної суми кредитів рефінансування за вісім місяців цього року зменшилася на 25 млрд грн (-25,2%) - до 74,35 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на прес-службу НБУ.

У результаті обсяг заборгованості став нижчим за рівень на 1 січня 2014 року (76,12 млрд грн). Всього на 1 вересня 2016 року заборгованість банків за стабілізаційними кредитами становить 72,55 млрд грн, а за короткостроковими кредитами на підтримку ліквідності - 1,8 млрд грн.

Платоспроможні банки за вісім місяців 2016 року зменшили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування на 44,4% (22,35 млрд грн) - до 28 млрд грн, а неплатоспроможні - на 5,5% (до 46,4 млрд грн).

У НБУ нагадали, що з середини 2015 року регулятор використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців. Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків. Усі банки, які подають заявки на такий тендер і надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично. У 2016 році всі кредити надавалися виключно на тендерах під заставу облігацій внутрішньої держпозики і валюти, що робить такі кредити безризиковими.

Коментарі
Додати коментар