До новин

Рада не дозволила конвертувати борги в акції

09 вересня, 2016
Законодавство
Рада не дозволила конвертувати борги в акції

Верховна Рада не змогла прийняти законопроект №2764, який дозволяє конвертувати борги підприємства у статутний капітал з метою погашення заборгованості перед кредиторами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Представляючи законопроект, голова комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що це дуже важливий законопроект, оскільки він дозволяє борги підприємства конвертувати в статутний капітал і таким чином розраховуватись з кредиторами, що убезпечить бізнес він банкрутства.

«Тобто якщо підприємство вам винне і не може розплатитись з вами, то за рахунок збільшення статутного капіталу ви можете стати його співвласником, таким чином врятувати підприємство, і воно далі зможе здійснювати свою діяльність», - пояснив Віктор Галасюк.

За словами депутата, законопроект було доопрацьовано до другого читання разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі й було уточнено кілька важливих моментів: було закріплено норму, яка не допускає звільнення учасника ТОВ від обов'язку внесення вкладу до статутного капіталу товариства; передбачено, що оплата статутного капіталу шляхом зарахування вимог до ТОВ допускається лише при збільшенні статутного капіталу; встановлено підвищені вимоги до кількості голосів учасників, які мають проголосувати на загальних зборах, щоб погодитися прийняти нового учасника – це має бути прийнято не простою більшістю голосів від присутніх на засіданні, а понад 50% власників корпоративних часток у статутному капіталі. Також було закріплено право учасника, що володіє більше, ніж 20% голосів, вимагати проведення оцінки грошових вимог незалежної, яка вноситься як внесок до статутного капіталу.

За словами Віктора Галасюка, головне нововведення – обмеження можливості зарахування вимог у статутний капітал товариств, частка в статутному капіталі якого належить державі або територіальній громаді. «Таким чином ми захистили державну і комунальну власність від ризиків її вимивання через цей механізм», - сказав депутат.

Депутат Ради від «Свободи» Юрій Левченко наполягав на внесенні в законопроект правки про те, що боргові зобов’язання можна конвертувати у збільшення статутного капіталу тільки за умови, що з цим погоджуються абсолютно всі учасники товариства і дали на це письмову згоду. За його словами, це дасть можливість запобігти ситуації, коли мажоритарний власник підприємства, який має «свого» директора, може «розмити» частки міноритарних власників за рахунок штучних боргів. Але поправка Юрія Левченка не набрала необхідної кількості голосів.

Після цього головуючий неодноразово ставив законопроект №2764 на голосування, але він не набрав необхідної кількості голосів. Пізніше за пропозицією депутата Віктора Пинзеника він був направлений на повторне друге читання.

На прийняття цього законопроекту дуже розраховувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі, оскільки він – один із низки дерегуляційних законів.

Радник міністра економрозвитку Дмитро Романович на своїй сторінці у Facebook написав: «Складно уявити більш простий, зрозумілий, неполітичний проект. Якщо такі речі не приймаються, то я просто не розумію, як реформувати економіку і поліпшувати бізнес-клімат… Все це виглядає як якась імітація роботи ВРУ», - написав він.

Коментарі
Додати коментар