До новин

Агрохолдинг «Мрія» домовився про реструктуризацію боргів

13 вересня, 2016
Борги
Агрохолдинг «Мрія» домовився про реструктуризацію боргів

Агрохолдингу «Мрія» вдалося домовитися з координаційними комітетами банків-кредиторів і бондхолдерів «Мрії» про реструктуризацію заборгованості.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Цей кейс знаковий, він безпрецедентний, і ключові основні інвестори країни стежать за тим, як «Мрія» проходитиме реструктуризацію», – сказав генеральний директор агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський.

За даними агрохолдингу, його борговий портфель становить $ 1,1 млрд, але в результаті реструктуризації він скоротиться в 3,3 рази - до $ 330 млн.

За словами Романа Нікітова, представника компанії ICU, яка виступає радником обох комітетів кредиторів агрохолдингу, за результатами реструктуризації 100% акціонерного капіталу агрохолдингу «Мрія» належатиме кредиторам і менеджменту: 50-54% - не забезпеченим кредиторам, а 37-42% - провайдерам робочого капіталу на 2015-16 роки. Роман Нікітов зазначив, що ці цифри будуть уточнені в ході переговорів.

Ще 7,5% акціонерного капіталу «Мрії» буде надано топ-менеджменту як мотиваційний пакет.

За словами Романа Нікітова, умови реструктуризації передбачають створення інструменту, який забезпечить кредиторам контроль над акціонерним капіталом «Мрії». «Такий інструмент є безпрецедентним - не було випадків на території, як мінімум, колишнього Радянського Союзу, коли кредитори спільно консолідовано брали під контроль компанію і управляли операційною діяльністю», - сказав він.

Нікітов зазначив, що умови реструктуризації були представлені 2 вересня і всім кредиторам було запропоновано приєднатися до групи кредиторів, які ці умови вже узгодили.

«Ті кредитори, які приєднаються до цих умов, зможуть отримати, за розрахунками менеджменту, від 25 до 45% повернення їхнього номінального боргу. Ті, хто не приєднаються, в будь-якому випадку зможуть розраховувати на повернення, але вже на пропорцію залишкових активів тих позичальників, яким було видано кредити згідно із законодавством України або Кіпру», - сказав він.

Роман Нікітов розповів, що команда Саймона Чернявського була вибрана комітетом кредиторів у січні 2015 року в рамках тендера. Нові управлінці зайшли «фактично на пусту компанію з секретарем і охоронцем - всі інші працівники були звільнені або відпущені в безстрокову відпустку», - сказав він.

За словами представника ICU, новому керівництву «Мрії» ставилося завдання відновити операційну діяльність компанії, для чого потрібно було взяти під контроль основні активи, оскільки попередні власники агрохолдингу активно переписували договори оренди землі, незаконно продавали і виводили з «Мрії» техніку, права власності на інфраструктурні об'єкти. «Команді Саймона вдалося взяти під контроль понад 140 юридичних осіб групи компаній «Мрії» як в Україні, так і за кордоном, взяти під контроль і забезпечити збереження основних активів, які становлять 180 тис. га земель і близько 600 тис тонн зберігання, а також повернути велику частину вкраденої колишнім керівництвом техніки», - сказав Роман Нікітов.

За словами менеджера, новій команді вдалося відновити бухгалтерські та управлінські дані, які були видалені або перекручені, поновити звітність компанії за міжнародними стандартами. Також керівництво «Мрії» змогло залучити новий робочий капітал в обсязі понад $ 70 млн. «Насправді цій команді вдалося зробити практично неможливе - відновити операційну діяльність однієї з колись успішних компаній в аграрному секторі», - зазначив Роман Нікітов.

Як повідомлялося, агрохолдинг «Мрія» був заснований у 1992 році й почав бізнес з оренди 50 га землі. До 2010 року земельний банк агрохолдингу зріс до 230 тис га, а прибуток склав $ 145 млн. У 2014 році агрохолдинг оголосив технічний дефолт, а борги компанії склали $ 1,3 млрд. Чотири місяці потому кредитори домоглися контролю над підприємством і призначили свій менеджмент.

Засновником агрохолдингу «Мрія» є Іван Гута, його син Микола Гута до дефолту обіймав посаду гендиректора компанії. Інтерпол оголосив Миколу Гуту в розшук, підозрюючи його в шахрайстві. Менеджмент і керівництво компанії маніпулювали з фінансовою звітністю компанії.

Іван Гута наприкінці квітня оголосив про створення нової компанії - ТОВ «Аграрна Городниця», корпоративні права на яку заарештовані разом з рухомим та нерухомим майном сім'ї Гут і екс-керівництва «Мрії».

Коментарі
Додати коментар