До новин

Право фізосіб на банкрутство має бути закріплено законодавчо

14 вересня, 2016
Законодавство
Право фізосіб на банкрутство має бути закріплено законодавчо

Народний депутат Сергій Алєксєєв (Блок Петра Порошенка), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя вважає, що необхідно на законодавчому рівні закріпити право фізичних осіб на банкрутство.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

В Україні, на відміну від більшості розвинених країн, процедура банкрутства фізичних осіб досі не передбачена законодавством. На думку парламентарія, це спричиняє  негативні наслідки як для українців, так і для економіки країни.

«Все це призводить до того, що, наприклад, у період з 2012 по 2015 рік борги підлягали стягненню органами Державної виконавчої служби на суму понад 67 млрд грн, з яких на початок 2015 року було стягнуто лише 1,67 млрд грн або лише 2,46%», - сказав він.

Разом з колегами С. Алєксєєв розробив і зареєстрував проект  Закону  «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» (№2353а). Цей законопроект повинен стати основою для регулювання відносин, пов'язаних із нездатністю громадян виконати свої зобов'язання.

«Такий закон створить можливість, з одного боку, підтримати громадян, які потрапили в складні життєві обставини і більше не можуть виконувати взяті на себе зобов'язання, а з іншого боку, збереже банківську систему, розхитування якої може завдати непоправної шкоди. Банки ж, як і інші кредитори, хоча і можуть щось втрачати в разі їхньої згоди на реструктуризацію боргу, в цілому виграють за рахунок очищення своїх балансів від безнадійних боргів», - наголосив  депутат.

За його словами,  проектом  визначаються чіткі критерії, відповідно до яких людина може звернутися щодо реабілітаційних процедур (реструктуризація заборгованості або визнання банкрутом), а розглядати справи про банкрутство фізичних осіб пропонується господарським судом за місцем проживання.

«Справа про банкрутство буде порушуватися, якщо безспірні вимоги кредиторів до боржника-фізичної особи в сукупності складають не менше 100 мінімальних зарплат, а до боржника-фізичної особи-підприємця - не менше 300 мінімальних зарплат, які не були задоволені боржником протягом двох місяців після встановленого для їхнього погашення строку», - пояснив він.

Сергій Алєксєєв зазначив, що після процедури банкрутства для фізичної особи передбачаються деякі наслідки: протягом п'яти років після визнання боржника банкрутом він не може брати на себе зобов'язання за договорами позики і кредитними договорами, а також не може укладати договір поруки, передавати майно в заставу без вказівки цього факту.

«Якою складною і незвичайною не була б для наших громадян процедура банкрутства, по її завершенні всі борги особи можуть бути списані і їй надається другий шанс, що, звичайно, має свої негативні наслідки, але це новий старт для людини. І саме на такий новий старт сьогодні чекають десятки тисяч українців», - сказав парламентарій.

Проект Закону  «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» уже підтримав профільний комітет і далі він має бути розглянутий у сесійній залі Верховної Ради.

Коментарі
Додати коментар