До новин

Депутат Кужель пропонує спростити процедуру ліквідації підприємств

22 вересня, 2016
Законодавство
Депутат Кужель пропонує спростити процедуру ліквідації підприємств

Народний депутат Олександра Кужель пропонує спростити процедуру ліквідації підприємств. Вона внесла на розгляд парламенту законопроект № 5053-1 «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» щодо спрощення порядку припинення юридичних осіб».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що на практиці під час проведення державної реєстрації припинення центральних органів виконавчої влади виникають проблеми, які потребують врегулювання. Так, згідно з абзацом третім п.11 ч.1 статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію) однією з підстав для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи, що ліквідується, є те, що вона є засновником (учасником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи.

Тобто, центральному органу виконавчої влади, який є засновником (учасником) інших юридичних осіб, для того, щоб припинитися шляхом ліквідації, необхідно вийти зі складу засновників (учасників) цих юридичних осіб, провівши державну реєстрацію змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, пов’язану із зміною засновників (учасників) юридичної особи.

При цьому, якщо щодо такої юридичної особи проведено державну реєстрацію рішення про припинення в результаті її ліквідації, це є підставою для відмови у державній реєстрації змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, пов’язаних із зміною засновників (учасників) юридичної особи (п.10 ч.1 статті 28 Закону про реєстрацію).

Депутат вважає, що таким чином, ситуація є безвихідною. З одного боку, учасник юридичної особи, який знаходиться у стані ліквідації, має позбутися участі, аби завершити ліквідацію, згідно з абзацом третім п.11 ч.1 ст.28 Закону. З іншого боку, йому це забороняє робити п.10 ч.1 статті 28 Закону, якщо щодо цієї юридичної особи також проведено державну реєстрацію рішення про припинення в результаті її ліквідації.

На думку Олександри Кужель, це не тільки заважає державним органам виконати рішення про їх ліквідацію, а й заважає уповноваженим органам здійснювати повноваження щодо управління та контролю за діяльністю та використанням майна з боку таких юридичних осіб, бо уповноважені органи не можуть потрапити до реєстру в якості нового учасника юридичної особи замість державного органу, який ліквідується. Тож зазначену суперечність необхідно прибрати.

На думку депутата, такі самі проблеми виникають і в разі ліквідації юридичних осіб, якщо склад їх засновників (учасників) змінився, навіть якщо серед засновників (учасників) нема органів виконавчої влади. Це може бути, наприклад, у разі реорганізації засновника (учасника) – юридичної особи (державного підприємства, яке корпоратизувалось; приватного підприємства, власник майна якого змінився; господарського товариства, яке реорганізується); продажу частки у статутному капіталі учасником, внаслідок чого склад учасників змінився; смерті учасника – фізичної особи та набуття статусу учасника спадкоємцем тощо. Таким чином, обмеження на внесення змін до відомостей про учасника юридичної особи, який знаходиться в стані ліквідації, є надуманим і шкідливим, і його слід скасувати зовсім.

Крім того, однією з підстав для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи (як для тих, що ліквідовуються, так і для тих, що реорганізовуються) є наявність відкритих виконавчих проваджень стосовно такої юридичної особи, що не відповідає положенням Закону України «Про виконавче провадження», згідно якого сторона виконавчого провадження замінюється на її правонаступника. Цю суперечність також слід прибрати.

Олександра Кужель вважає, що необхідно скасувати необґрунтовані та шкідливі перешкоди у процедурах реорганізації та ліквідації юридичних осіб. Ці перешкоди заважають як ліквідації центральних органів виконавчої влади і передачі контролю за юридичними особами іншим органам, так і створюють безвихідні ситуації для приватних учасників юридичних осіб.

Коментарі
Додати коментар