До новин

Для виплати валютних боргів у 2017-му Україні буде потрібно $3,8 млрд

26 вересня, 2016
Борги
Для виплати валютних боргів у 2017-му Україні буде потрібно $3,8 млрд

У Держбюджеті на 2017 рік передбачений приріст зовнішнього боргу, що робить актуальним його рефінансування в майбутні роки.

Це прогнозує аналітичний підрозділ групи ICU, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на Finbalance.

Як зазначає старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович: «У проекті бюджету України на 2017 рік чисте фінансування загального фонду бюджету з боргових джерел планується в обсязі 45,24 млрд грн, і 88,3% цієї суми (39,95 млрд грн) передбачено за рахунок зовнішніх запозичень. Така структура фінансових запозичень означає, що навіть незважаючи на залучення зовнішнього фінансування за дуже низькими цінами (наприклад, близько 2% під гарантії США), сам факт розширення боргу в іноземній валюті несе ризики рефінансування такого боргу в майбутньому. При розширенні державного боргу в національній валюті - гривні, ризик рефінансування відсутній».

При цьому аналітичний підрозділ групи ICU вважає, що додаткову потребу в валюті держава покриватиме новими випусками валютних ОВДП.

«За розрахунками ICU, мінімальна потреба держави в іноземній валюті в 2017 році для виплат за державним боргом в іноземній валюті (номінал плюс відсотки) складе близько $3,8 млрд, що трохи перевищує обсяги запланованого зовнішнього фінансування, передбачені бюджетом. Це дає можливість припускати продовження в 2017 році практики випуску валютних ОВДП, платежі за якими в наступному році перевищать $1,5 млрд І, швидше за все, будуть переважно рефінансовані з внутрішніх джерел», - вважає Т. Котович.

Згідно з проектом бюджету на наступний рік, рівень прибутковості валютних ОВДП у 2017-му складе не більше 7%, тоді як вартість гривневих ОВДП буде прагнути до 14%.

«Вартість гривневих запозичень дійсно буде знижуватися на тлі подальшого уповільнення інфляції і зниження облікової ставки НБУ, яка, за нашими оцінками, до кінця наступного року може зменшитися до рівня 10%. Тому фактична вартість гривневих ОВДП може бути і нижчою за 14%», - сказав фінансовий аналітик.

Група ICU також прогнозує повернення України на відкритий ринок єврооблігацій не раніше другої половини 2017 року, за умови істотного зниження суверенної премії за ризик.

«Поточні рівні котирувань суверенних єврооблігацій України на вторинному ринку перебувають в районі 8% і наразі це не сприяє успішному новому випуску єврооблігацій з бажаним для уряду рівнем прибутковості, - вважає Т.Котович. - Щоб випустити нові єврооблігації з прибутковістю 8% річних, криві прибутковості існуючих єврооблігацій повинні знизитися не менше, ніж до 7% річних».

За прогнозами аналітика, тільки в разі дотримання цих умов відкриється вікно для нових випусків, оскільки такий рівень прибутковості вторинного ринку плюс обов`язкова волатильність, що виникає при оголошенні нового випуску, зможуть забезпечити ціну позики на прийнятному рівні 8%.

«Якщо припустити стабільну прибутковість казначейських зобов`язань США, буде потрібно звуження спреда (суверенної премії за ризик або різниці між облігаціями України та казначейськими зобов`язаннями США) до 500 базисних пунктів (б.п.). Беручи до уваги поточні спреди і рівні кредитно-дефолтних свопів, які зараз трохи вищі за 600 б.п., поліпшення ринкових умов може зайняти за часом не менше, ніж півроку», - сказав Т.Котович.

Нагадаємо, в проекті закону «Про державний бюджет України на 2017 рік» передбачений обсяг внутрішніх запозичень в сумі 103,9 млрд грн, а обсяг погашення внутрішнього боргу - 98,6 млрд грн. У той самий час, надходження з зовнішніх джерел очікуються в сумі 70,89 млрд грн при погашенні зовнішнього боргу в сумі 30,9 млрд грн.

Загальні виплати держави за боргами в 2017 році становитимуть близько 10% ВВП.

Коментарі
Додати коментар