До новин

«Вибивати» борги з українців тепер будуть і державні, і приватні виконавці

26 вересня, 2016
Законодавство
«Вибивати» борги з українців тепер будуть і державні, і приватні виконавці

З 5 жовтня в Україні набуває чинності закон про виконавців, які будуть уповноважені виконувати рішення судів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація., посилаючись, посилаючись на видання «Сегодня».

Як розповів член правоохоронного комітету Верховної Ради Юрій Мірошниченко, з 5 жовтня приватних виконавців тільки почнуть набирати.

«З цієї дати запускається механізм із набору, навчання (на тримісячних курсах при Мін'юсті. - Ред.) і стажування таких фахівців, - сказав він. - При цьому службу державних виконавців не ліквідують. Працювати приватники і державники будуть паралельно. Причина запуску - судові рішення, що не виконуються роками: наприклад, у цивільних справах - до 70% невиконаних рішень. Тому і впроваджується такий інститут. Для громадян з'явиться вибір, до кого звертатися. Працюватимуть за відсоток (його розмір ще має затвердити Кабмін. - Ред.)».

Сергій Шкляр, заступник міністра юстиції, який курирує виконавчу службу, так роз'яснив новий принцип роботи виконавців:

«Закон дозволить створити змішану систему виконання судових рішень Це забезпечить реальне виконання рішень у розумні строки. Крім того, витрати бюджету на утримання державної служби будуть знижені, а надходження до бюджету будуть збільшені за рахунок податків приватників і зборів від реалізації майна».

На відміну від державних виконавців, приватники не зможуть займатися справами із вселення або виселення з житла, справами, де задіяні діти, недієздатні особи, а також виконавчими провадженнями, де учасником є ​​держава. Проте цілком зможуть взяти на себе «побутові» питання - сприяти поверненню банківських боргів тощо.

Стати приватним виконавцем може громадянин України, який досяг 25 років, має мінімум два роки юридичного стажу або рік роботи держвиконавцем, нотаріусом, адвокатом або арбітражним керуючим.

Для уникнення перевищення приватними виконавцями своїх повноважень і перетворення їх на «рейдерів у законі» всі дані про новачків будуть у відкритому доступі в спецреєстрі Мін'юсту, де їх можна буде швидко перевірити. Крім того, в законі передбачені такі покарання для виконавця за перевищення повноважень або розголошення конфіденційної інформації з виробництва, як: попередження, винесення догани, припинення роботи на півроку або звільнення.

Всі приватні виконавці будуть підзвітні Мін'юсту, контролюватимуть їх Кваліфікаційна і Дисциплінарна комісії, Національна палата приватних виконавців, а їхні дії можна буде оскаржити в суді.

Коментарі
Додати коментар