До новин

Посадовців Ощадбанку звинувачують в умисному нестягненні з «Креатива» 6,7 млрд грн.

27 вересня, 2016
Борги
Посадовців Ощадбанку звинувачують в умисному нестягненні з «Креатива» 6,7 млрд грн.

Національне антикорупційне бюро України звинуватило Ощадбанк у затягуванні процесу стягнення боргів з «Креатива».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, посилаючись на ухвалу Солом’янського райсуду м. Києва.

7 вересня слідчий суддя Солом’янського райсуду в рамках кримінального провадження частково задовольнив клопотання детектива НАБУ та надав тимчасовий доступ до документів ПрАТ «Креатив» (з можливістю зробити копії), які перебувають у володінні Ощадбанку, розташованого за адресою м. Київ, вул. Госпітальна, 12-г.  

Нагадаємо, досудове розслідування за вказаним кримінальним провадженням здійснюється за фактом зловживання службовими особами Ощадбанку своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Як зазначається в матеріалах слідства, посадовці Ощадбанку в січні-липні 2015 року неправомірно сприяли ПАТ «Креатив Груп» у здійсненні господарської діяльності та діяли в його інтересах, достовірно знаючи про його незадовільний фінансовий стан, «умисно не вживали достатніх та необхідних заходів у порядку претензійно-позовної роботи до забезпечення стягнення дебіторської заборгованості «Креатив Груп» у розмірі понад 6,7 млрд грн, чим спричинили тяжкі наслідки для державних інтересів».

В ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва від 7 вересня уточнюється, що за даними НАБУ, в період з 2009-го по 2015 рік між Ощадбанком та ПрАТ «Креатив», ПАТ «Креатив Груп» було укладено низку кредитних договорів. «Строк виконання кредитних зобов`язань ПрАТ «Креатив», ПАТ «Креатив Груп» перед АТ «Ощадбанк» за вказаними кредитними договорами настав у січні 2015 року. Проте претензійно-позовну роботу було розпочато у липні 2015 року, після зміни складу засновників відповідних товариств, та до суду заявлено позови щодо погашення лише частини заборгованості – у розмірі $57,7 млн, - зазначається в судовій ухвалі.

Нагадаємо, 27 липня 2016 року Господарський суд м. Києва в рамках справи про банкрутство ПрАТ «Креатив» прийняв до розгляду заяви Ощадбанку про визнання його кредитором на суму 9,23 млрд грн.

8 серпня ц.р. Госпсуд Кіровоградської області порушив провадження у справі за позовом Ощадбанку до «Креатив Груп» про стягнення $182,4 млн, 12,8 млн євро та 117,2 млн грн.

У березні глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявляв, що загальний борг «Креатива» перед держбанком перевищує $300 млн. Банкір запевнив, що «вся заставна маса за зобов`язаннями перед Ощадбанком збережена, і в цей момент тривають юридична процедура та оцінка». Водночас визнав, що, не виключено, «буде частина заборгованості, яка не покрита забезпеченням».

Коментарі
Додати коментар