До новин

Суд дозволив Жеваго сплачувати 880 млн грн боргу самому собі до 2019 року

28 вересня, 2016
Борги
Суд дозволив Жеваго сплачувати 880 млн грн боргу самому собі до 2019 року

13 вересня Господарський суд м. Києва частково задовольнив позов ПАТ «Київмедпрепарат» до ліквідатора банку «Фінанси та Кредит» та ухвалив рішення внести зміни до кількох кредитних договорів між вказаними структурами, які укладалися ще в 2008 році.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація., посилаючись на ухвалу суду.

Суд відтермінував погашення боргів «Київмедпрепарату» перед банком «Фінанси та кредит» на 343,7 млн грн до 01 жовтня 2019 року (в іпотеці –корпус №26, літера «З», розташований в м. Києві на вул. Саксаганського, 139).

Підставою для такого рішення суду було названо загострення соціальної й економічної ситуації на сході України та проведенням антитерористичної операції: «Позивач здійснює значну частину своєї господарської діяльності з продажу медичних препаратів на території Донецької та Луганської областей. При цьому, після початку проведення антитерористичної операції доходи від такої діяльності на тимчасово окупованих територіях знизились більш, як в десять разів».

«Розірвання кредитного договору призведе до одночасного повернення позивачем всієї суми кредиту, що у даному випадку, за відсутності у позивача можливості нормально здійснювати господарську діяльність, може призвести до банкрутства останнього», – зазначається в ухвалі суду.

Під час розгляду цієї справи представник банку «Фінанси та Кредит» вказував на те, що на ліквідацію цієї фінустанови відведено термін з 18.12.2015 по 17.12.2017, а тому неможливо продовжувати терміни сплати коштів за кредитними договорами на 36 місяців, оскільки такі виплати завершаться лише у 2019 році.

Згідно з п. 5 ст. 48 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», ФГВФО має право здійснювати реструктуризацію кредитної заборгованості на строк, що не перевищує строк ліквідації банку.

«Суд погоджується, що таке припущення є цілком можливим. Однак станом на час розгляду спору завершення ліквідації АТ «Банк «Фінанси та Кредит» як юридичного факту не відбулося. Більше того, пунктом 5 ст. 44 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачено, що ліквідація банку має бути завершена не пізніше двох років з дня початку процедури ліквідації банку. Фонд має право прийняти рішення про продовження ліквідації банку на строк до двох років з можливістю повторного продовження на строк до одного року. Таким чином, законодавство допускає цілком обґрунтовану можливість того, що ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» може бути ліквідовано і після 2019 року», - йдеться в рішенні суду.

 

Крім того, 13 вересня Госпсуд м. Києва ухвалив аналогічне рішення і в справі за позовом ПАТ «Галичфарм» до банку «Фінанси та Кредит». У цьому випадку йшлося про заборгованість на 537,7 млн грн

Зауважимо, що «Київмедпрепарат» та «Галичфарм» входять в корпорацію «Артеріум», яку контролює Костянтин Жеваго. Він же був власником банку «Фінанси та Кредит».

Збиток банку «Фінанси та кредит» за І півріччя 2016 року склав 10,4 млрд грн, за підсумками 2015 року - 21,05 млрд грн.

За даними Фонду гарантування, на 18 вересня 2015 року (коли у фінустанову була введена тимчасова адміністрація) обсяг вкладів юросіб у банку «Фінанси та Кредит» становив 4,04 млрд грн, а фізосіб - 17 млрд грн.

На 01 вересня 2016 року вкладники банку «Фінанси та Кредит» в межах гарантійної суми отримали компенсації на 9,86 млрд грн (94,4% запланованих виплат). Виплати здійснювались, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ.
Коментарі
Додати коментар