До новин

Через оскарження судової реформи на Верховний Суд вилилась хвиля критики з Верховної Ради та уряду

05 жовтня, 2016
Законодавство
Через оскарження судової реформи на Верховний Суд вилилась хвиля критики з Верховної Ради та уряду

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд стверджує, що Верховний суд проявив безграмотність, оскарживши судову реформу в Конституційному суді.

Про це вона заявила у вівторок під час брифінгу, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Я можу вам сказати вже як юрист-конституціоналіст, не як політик, що тільки вже за це безграмотне твердження, за це безграмотне рішення весь склад Верховного суду мав би бути дискваліфікований і звільнений», – сказала вона.

За словами Сироїд, мова йде навіть не про повноваження президента чи парламенту, а «про установчу владу українського народу, яку здійснює парламент, змінюючи Конституцію».

«І якщо високоповажні судді Верховного суду цього не знають, значить вони не мають права перебувати на своїх посадах», – сказала вона.

Сироїд додала, що «якщо Конституційний суд візьме це до провадження, це буде свідчити про їхню нефаховість, некомпетентність або корупційну залежність».

У свою чергу депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець під час брифінгу заявив, що Верховний суд не мав підстав для такого звернення до КС.

«Та аргументація, яку вони висловили, а саме, що ліквідація судів знаходиться у повноваженні президента і Верховна Рада не мала права ліквідовувати Вищий адміністративний, Вищий господарський і Вищий загальний цивільний суд – вона абсолютно суперечить тексту Конституції України. Там прямо записано, що саме законом визначається можливість існування вищих спеціалізованих судів, що Верховна Рада і зробила законом, відповідно ліквідувавши Вищий адміністративний, Вищий господарський і Вищий загальний цивільний суди», – заявив він.

Ємець переконаний, що судді Верховного суду знали, що всі зміни відповідали Конституції, але все рівно оскаржили їх.

У свою чергу Міністерство юстиції вважає, що зверенння ВС до Конституційного суду України з вимогою визнати неконституційними положення Закону «Про судоустрій і статус суддів», якими ліквідовуються діючий Верховний суд та вищі спецсуди, а також запроваджується конкурсний відбір на посади суддів, є нічим іншим, ніж спробою зірвати судову реформу та зберегти стару наскрізь корумповану суддівську систему.

Нагадаємо, що Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду з вимогою визнати неконституційним ліквідацію вищих спеціалізованих судів та конкурсний відбір суддів.

Коментарі
Додати коментар