До новин

Експерт пояснив, як будуть карати банки за невиконання закону про фінреструктуризацію

28 жовтня, 2016
Законодавство
Експерт пояснив, як будуть карати банки за невиконання закону про фінреструктуризацію

Керівник практики M&A, банківського та фінансового права Адвокатського об'єднання «Спенсер і Кауфманн» Микола Ліхачов розтлумачив, що значать отримані Нацбанком нові повноваження для застосування санкцій до банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Він нагадує, що з 19 жовтня 2016 року набрав чинності настільки необхідний і довгоочікуваний Закон України «Про фінансову реструктуризацію» № 1414-VIII від 14 червня 2016 року. Його головна мета – допомогти вижити українським компаніям, які вже не можуть виконувати свої кредитні зобов'язання і опинилися на межі банкрутства.

«За останніми оцінками експертів, загальна сума заборгованості компаній, які підпадають під дію закону про реструктуризацію, складає більш ніж 200 млрд гривень. Закон має обмежений трирічний термін дії. Він спрямований на подолання наслідків кризи в Україні. А також забезпечення доступу боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності», - підкреслив Микола Ліхачов.

За словами юриста, серед важливих нововведень, передбачених цим законом, слід відзначити надання Нацбанку нових повноважень для застосування санкцій до банків. Порядок їх застосування прописаний у «Положенні про застосування НБУ санкцій за порушення банками вимог Закону про реструктуризацію», затверджений постановою правління Нацбанку №392 від 13 жовтня 2016 року.

«З затвердженням цього порядку, НБУ може застосовувати до банків санкції, передбачені частинами 2 і 3 статті 30 Закону про реструктуризацію на підставі пропозицій, отриманих від боржника або спеціального органу. Рішення про застосування санкцій до банків приймається комітетом НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем протягом 30 днів з моменту отримання повного пакету документів, який підтверджує факт порушення банком вимог Закону про реструктуризацію», - повідомляє Микола Ліхачов.

Серед очевидних плюсів впровадження цього порядку також слід зазначити, що відтепер, згідно зі статтею 30 Закону про реструктуризацію, на банки будуть накладатися санкції у вигляді високих штрафів:

- за ненадання фінансування боржнику за наявності затвердженого плану реструктуризації - штраф у розмірі 5% від суми ненаданого фінансування;

- примусове вилучення майна боржника та майна, переданого третіми особами для забезпечення виконання зобов'язань боржника - штраф у розмірі вартості майна, а саме майно має бути повернуто боржнику;

- за здійснення дій по заволодінню майном боржника або отриманню контролю над майном боржника під час дії мораторію - штраф у розмірі вартості майна, а саме майно має бути повернуто боржнику;

- за порушення заліку зустрічних однорідних вимог - штраф у розмірі 125% від суми вимоги, щодо якої було здійснено залік;

- за порушення вимог договорів про відстрочку по стягненню заборгованості або обігу вимог на предмет застави (іпотеки) протягом строку дії договору про відстрочку - штраф у розмірі стягнутої заборгованості чи вартості предмета застави (іпотеки), при цьому кредитор має повернути суму такої заборгованості або предмет застави (іпотеки) боржнику;

- за невиконання арбітражних рішень сторонами, щодо яких були прийняті ці рішення - штраф у розмірі 1 000 мінімальних заробітних плат.

«Позитивним моментом прийнятого Положення також є можливість захисту інтересів сторін в судовому порядку. Так, Положення передбачає можливість стягнення відповідної суми штрафу з банку в судовому порядку, а також можливість оскарження рішення про застосування до банку санкцій у судовому порядку. У теж час у Положенні чітко передбачено, що можливість оскарження рішення про застосування санкції не припиняє його виконання», - констатує Микола Ліхачов.

Виходячи з цього, можна зробити досить оптимістичне припущення, що передбачений у Положенні механізм накладання санкцій та судового впливу на процес виконання рішень про їх накладення буде працювати правильно, і всі дії будуть здійснюватися своєчасно без істотних затримок.

«На даному етапі складно дати остаточну оцінку нововведенням, затвердженим НБУ і впровадженим Законом про реструктуризацію, необхідний деякий час, щоб побачити, чи «працюють» прийняті норми, і оцінити їх у дії. Однак вже зараз можна зі стриманим оптимізмом заявити, що для банківської та фінансової сфери позитивних моментів у прийнятті Закону і вищезгаданого Положення вочевидь значно більше, ніж недоліків», - резюмує керівник практики M&A, банківського та фінансового права Адвокатського об'єднання «Спенсер і Кауфманн» Микола Ліхачов.

Коментарі
Додати коментар