До новин

«Укртрансгаз» визнав газовий борг перед Фірташем

04 листопада, 2016
Борги
«Укртрансгаз» визнав газовий борг перед Фірташем

ПАТ «Укртрансгаз» планує врахувати в балансі 346 млн кубічних метрів природного газу для підприємств хімічної промисловості групи Ostchem.

Про це повідомило «ЕП» джерело в «Укртрансгазі», передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Так, в актив ПАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» оператор ГТС планує занести 132,5 млн куб м, за ПАТ «Концерн «Стирол» записати 125,6 млн куб м, за черкаським ПАТ «Азот» - 87,7 млн кубів.

Для обліку цих резервів «Укртрансгаз» звернувся до НАК «Нафтогаз України» з проханням провести спільну нараду, на якій буде врегульовано небаланс газу на 2016 рік, який виник у зв'язку з цими планами.

Як зазначено у зверненні «Укртрансгазу», вказаний обсяг енергоресурсу повинен бути переданий підприємствам групи Ostchem на виконання трьох постанов Вищого господарського суду України, прийнятих в один день - 18 жовтня: №913/121/15 (по епізоду з сєвєродонецьким «Азотом»), № 910/10187/15 (з черкаським «Азотом»), №910/10190/15 (з концерном «Стирол»).

Згідно із постановами, які є у розпорядженні «ЕП», тріада хімзаводів вважає, що спірні обсяги газу були відібрані (відкачано з ПСГ) «Укртрансгазом» «в односторонньому порядку».

Позиція «Укртрансгазу» з цього приводу була іншою. Так,відповідно до неї, відбір 346 млн куб м газу було здійснено для покриття дефіциту енергоресурсу, який виник через те, що в січні 2013 року «хіміки» безоплатно спожили вказаний обсяг.

Спори між «Укртрансгазом» і хімзаводами Ostchem з цього приводу були розпочаті навесні 2015 року.

До останнього часу в ПАТ розглядали можливість скасувати оскаржені акти приймання-передачі газу, і підписати аналогічні нові, тим самим зробивши неможливим повернення спірного газу хімзаводам.

Причини, за якими довелося відмовитися від цієї стратегії, з'ясувати не вдалося.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у «Титанових інвестицій» Фірташа з’явились несподівані проблеми.

Коментарі
Додати коментар