До новин

ФГВФО готовий виплачувати відшкодування вкладникам банку «Михайлівський», якщо Рада ухвалить відповідний закон

15 листопада, 2016
Законодавство
ФГВФО готовий виплачувати відшкодування вкладникам банку «Михайлівський», якщо Рада ухвалить відповідний закон

Ошукані вкладники банку «Михайлівський» отримають виплати Фонду гарантування вкладів фізосіб на загальну суму понад 1,2 млрд грн, у разі ухвалення закону «Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на заяву директора-розпорядника Фонду Костянтина Ворушиліна.

За його словами, відшкодування вкладів отримають близько 14 тис. осіб у термін не пізніше, ніж через 20 днів з дня набуття чинності закону.

Як зазначив Ворушилін, наразі Фонд має достатньо коштів для здійснення виплат і не планує найближчим часом звертатися за додатковим фінансуванням до Міністерства фінансів.

Законопроект про «Відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг» (№5390), що передбачає поширення на ошуканих вкладників гарантій відшкодування коштів через систему гарантування вкладів і посилення відповідальності банків, зареєстрований у Верховній Раді 14 листопада 2016 року.

Його ініціатором є президент Порошенко, який визначив цей законопроект як невідкладний і звернувся до парламентаріїв з проханням 15 листопада поставити його на голосування і проголосувати.

Документом до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізособи як позика або внесок у небанківську фінустанову через уповноважений банк, який на день набуття чинності законопроекту визнаний неплатоспроможним і який не поінформував цю фізособу про поширення на нього гарантій в рамках закону про систему гарантування вкладів.

В такому випадку фізособа прирівнюється до вкладникові і отримує право на відшкодування коштів.

Фонду гарантування вкладів доручено ретельно вивчити документи щодо кожної фізичної особи, яку прирівняно до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набуття чинності закону почати виплату відшкодування коштів.

Документом також пропонується встановити заборону фінансовим установам залучати кошти фізосіб із зобов'язанням їх повернення, зокрема шляхом отримання позики, якщо це не передбачено законом про діяльність такої фінустанови.

Згідно з документом, при виконанні функцій повіреного, агента або посередника із залучення коштів банк зобов'язаний попередньо ознайомити у письмовій формі про непоширення на кошти гарантій щодо відшкодування коштів ФГВФО.

Нагадаємо, у серпні вкладники банку «Михайлівський» перекривали рух вулицею Хрещатик. Також вони пікетували будівлю, де розміщено Фонд гарантування вкладів за адресою Січових стрільців 17 у Києві. У серпні Порошенко пообіцяв вкладникам банку «Михайлівський», що глава цієї фінансово-кредитної установи буде засуджений, вкрадені гроші будуть знайдені і використані для виплат вкладникам.

Коментарі
Додати коментар