До новин

Рада врегулювала споживче кредитування – тепер фізособи віддаватимуть борги банкам в інший спосіб

16 листопада, 2016
Законодавство
Рада врегулювала споживче кредитування – тепер фізособи віддаватимуть борги банкам в інший спосіб

Національний банк вітає законодавче врегулювання сфери споживчого кредитування: за відповідний законопроект «Про споживче кредитування» № 2455 у другому читанні та в цілому проголосувало 247 народних депутатів із 226 необхідних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

«Законопроект №2455 забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців. Він дасть змогу убезпечити споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки надання їм повної інформації для прийняття рішення. Національний банк також розглядає цей законопроект як фундамент і надійну передумову для відновлення кредитування; учасники ринку мають одноковою мірою буди як відповідальними, так і захищеними», - наголошують в НБУ.

До цього часу в Україні не було окремого закону про споживче кредитування, зате у регулюванні цього виду кредитування наявні юридичні прогалини.

Зокрема, документом передбачена зміна черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит: в першу чергу сплачуватиметься сума простроченого боргу, у другу – поточні платежі за кредит та проценти, у третю – суми штрафних санкцій ( поки що споживачі опиняються в ситуації, коли всі їх кошти спрямовуються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування).

Крім того, законом Рада передбачила обов’язок кредитодавця проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. У такий спосіб унеможливлюватиметься видача кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, що забезпечить надійність банківської та фінансової системи.

Також згідно з законопроектом, НБУ буде наділений такими додатковими повноваженнями:

- затвердження методики розрахунку загальної вартості кредиту та реальної процентної ставки за договором про споживчий кредит;

- встановлення вимог до кредитних посередників та до їх діяльності.

Коментарі
Додати коментар