До новин

Сергій Шкляр: Інститут приватних виконавців повноцінно запрацює через три роки

02 грудня, 2016
Борги
Сергій Шкляр: Інститут приватних виконавців повноцінно запрацює через три роки

Ще у червні Верховна Рада України ухвалила закон, що, зокрема, створює інститут приватних виконавців. У Харкові з нагоди останнього етапу впровадження цієї реформи відбулась конференція на тему «Місце приватного виконавця в системі виконання судових рішень».

Про хід реформи розповів учасник конференції, заступник міністра юстиції України Сергій Шкляр, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, вже з початку 2017 року боргами українців займатимуться приватні виконавці, але на повну потужність нова система вийде лише через кілька років.

«Перші приватні судові виконавці з’являться на початку 2017 року, як і планувалося. Коли запрацює повноцінно — з цього приводу є різні думки. Але, розуміючи, що результати будь-якої реформи стануть видимими років через 3 після її початку, то, думаю, і цей випадок — не виключення. Хоча перші результати ми відчуємо вже наступного року», - зазначив Шкляр.

Він також зазначив, що за 6 місяців з моменту прийняття закону створено більшість передумов для проведення реформи у сфері виконання судових рішень.

«Тобто закони та підзаконні акти, які повинен був розробити Мін’юст спільно з іншими органами державної виконавчої влади, вже розроблені. З точки зору законодавчої імплементації ми роботу завершили. Нині закінчується робота з підготовки запитань, ситуативних та практичних завдань для складання іспиту. Також завершується робота із підготовки нового реєстру виконавчих проваджень, боржників та приватних виконавців. В принципі, наш рух є позитивним», - повідомив заступник міністра.

Розповів Шкляр і про переваги приватних виконавців над державними. «Перевага у швидкості, сервісі та якості. Там не буде черг та будь-якого дискомфорту. Це буде швидко, більш професійно. Очікуємо, що серед приватних виконавців з’явиться більше професійних адвокатів та юристів, які більш фахово підходитимуть до пошуку і звернення стягнення на більш складні активи. Наприклад, на корпоративні права, на об’єкти інтелектуальної власності. Цього наразі не роблять державні виконавці, тому що дуже часто не розуміють, як це треба робити. До того ж з’явиться конкуренція, а це, як відомо, сприяє процвітанню», - розповів чиновник.

Коментарі
Додати коментар