До новин

В Україні кредитор отримує з боржника лише 8 центів з долара

23 квітня, 2015
Законодавство
В Україні кредитор отримує з боржника лише 8 центів з долара

В Україні один з найнижчих показників повернення коштів кредитору у разі визнання боржника банкрутом.

Про це заявила директор Центру комерційного права Валентина Данішевська під час слухань в комітеті Верховної Ради з питань економічної політики на тему «Відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: шляхи підвищення ефективності чинної системи», передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Як ми виглядаємо на фоні інших країн? В розвинених країнах кредитор отримує від продажу майна боржника в середньому 75 центів на долар. В країнах Східної Європи та Азії – це 37-38 центів на долар. В Україні – це 8,6 центів на долар. Тобто якщо ми продали майно боржника за долар, то лише 8% отримають кредитори», - зазначила Данішевська.

Також вкрай негативні показники в Україні щодо строку розгляду справ про банкрутство. За словами директорки Центру комерційного права, в середньому процес триває 3 роки, однак є багато справ, судові тяжби за якими тривають 10 і більше років.

Крім цього, в Україні існують дуже великі витрати на обслуговування самої справи.

«Якщо у розвинутих країнах – це близько 9%, у Східній Європі та центральній Азіі – 13%, то в Україні – 42%. Це означає, що процедура поїдає сама себе. Тобто арбітражні керуючі працюють, виконують якісь обов’язки і на це витрачається половина активів боржника», - зазначила Данішевська.

За її словами, в Україні вкрай необхідно запровадити справедливу систему оплати праці арбітражних керуючих. Аби професіонали ринку змогли професійно виконувати свої обов’язки, а не намагалися найти унікальний спосіб заробити собі на життя.

Коментарі
Додати коментар