До новин

Інститут приватного виконавця досі не було впроваджено через корупціонерів

23 квітня, 2015
Законодавство
Інститут приватного виконавця досі не було впроваджено через корупціонерів

Міністерство юстиції України ініціює законодавче введення в Україні системи приватного виконавця, аби створити конкуренцію державним виконавцям та покращити показники виконання судових рішень в країні.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова під час спільного круглого столу Міністерства юстиції України та Асоціації правників України "Реформа виконавчої служби: від корупційних схем до прозорих сервісів", передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Інститут приватного виконавця покращить ситуацію з виконанням судових рішень в Україні. Це моя особиста думка. Вже кілька років поспіль ця ініціатива виникала, але кардинальних змін не відбувалося. Коли рік тому я прийшла працювати на цю посаду, я не розуміла, чому ця ініціатива викликає такий супротив. Але сьогодні всі зрозуміли, що тоді існувала чітка корупційна схема, яка доходила до самого верху, і ніхто не хотів ділитися з якимось категоріями виконавців, які можуть забрати цікаві провадження і швидко та ефективно їх виконати", - зазначила Наталія Севостьянова.

За її словами, на сьогодні позиція Мінюсту полягає в тому, що держава не буде узурпувати будь-яку функцію, у тому числі і виконання судових рішень. Завдання Міністерства юстиції - чітко зафіксувати стандарти роботи виконавців.

"Ми готові передавати цю роботу на місця. Для нас важлива якість роботи. Звісно, ми не можемо передати всі провадження в руки приватних виконавців, для того щоб усунути ризики неефективного використання ними своїх повноважень. Але при належній підготовці приватних виконавців поступово ми сформуємо такий інститут, як приватний нотаріат", - підкреслила Севостьянова.

При цьому перший заступник міністра юстиції наголосила, що вони сподіваються на поступове збільшення відсотку виконання судових рішень в Україні, який сьогодні становить близько 20% по країні.

"Наприклад, в Німеччині сьогодні виконується 60-65% судових рішень. У Польщі – трохи більше 50%. Ми сьогодні на позиції 20%. Мета збільшувати до 30-40%", - заявила Севостьянова.

Коментарі
Додати коментар