До новин

Олена Кошелева: Найголовніше - знайти баланс у процесі банкрутства між інтересами боржника і кредитора

28 квітня, 2015
Законодавство
Олена Кошелева: Найголовніше - знайти баланс у процесі банкрутства між інтересами боржника і кредитора

«Ліквідація банкрута: відновити платоспроможність не можна припинити? Де поставити «кому» у цьому питанні?»

Таку думку висловила народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка, Олена Кошелева, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація повідомили з посиланням на Flash on time news.

«У Комітеті Верховної Ради України з питань економічної політики відбулись комітетські слухання на тему «Відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: шляхи підвищення ефективності чинної системи». Розглядали питання стану національного законодавства з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері банкрутства.

У слуханнях прийняли участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади, Вищого Господарського Суду України, профільних громадських організацій та міжнародних організацій.

Обговорювали в основному проблемні питання, які виникли під час реалізації норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 2011 року.

Думки експертів розділилися. Перші вважають, що діюча система працює і потребує виключно косметичних змін та доповнень, а Другі вважають що потрібно докорінних змін, які дозволять повністю оновити заржавілу корумповану систему.

Особисто для себе я зробила висновок що діюча законодавча база не діє належним чином в повному обсязі, на практиці при застосуванні норм права виникає багато протиріч і в основному процедура банкрутства займає невиправданий великий термін та інколи, як наслідок, кредиторам та інвесторам не дістається вже нічого так як під ковдрою процедури всі активи розтягуються по кутках. Крім того, вартість витрат на процедуру банкрутства необґрунтована і її потрібно приводити у відповідність.

Найголовніше завдання у цій сфері це побудувати таку систему, яка дозволить знайти баланс у процесі банкрутства між інтересами боржника і кредитора. Кредитор повинен бути впевнений, що національне законодавство побудоване на принципах справедливості. А боржники, які потрапили у складне фінансове становище повинні розраховувати на дієві механізми відновлення платоспроможності, особливо коли мова іде про державні підприємства.

Я зі своїми колегами із фракції Радикальної Партії та Комітету з економічної політики буду активно працювати в зазначеному напрямку і в найближчому часі сподіваюсь нам вдасться збалансувати законодавство в сфері банкрутства. Я впевнена, що якщо є можливість - варто відновити, не можна бездумно припинити!»

Коментарі
Додати коментар