До новин

Кредитори Укрексімбанку погодилися відкласти на 3 місяці погашення євробондів

29 квітня, 2015
Борги
Кредитори Укрексімбанку погодилися відкласти на 3 місяці погашення євробондів

Більшість кредиторів Укрексімбанку, присутніх на зустрічі в понеділок 27 квітня, погодилися на три місяці продовжити кінцевий термін погашення єврооблігацій на 750 млн дол. – до 27 липня.

Про це йдеться у заяві фіну станови, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація повідомили з посиланням на FIN balance.

Як зауважив глава правління «Укрексімбанку» Олександр Гриценко, тримісячну відстрочку держбанк використає для переговорів щодо «перепрофілювання» єврооблігацій на тих умовах, які він оголосив минулого тижня.

Нагадаємо, що 20 квітня Укрексімбанк офіційно запропонував держателям євробондів на 750 млн дол пролонгувати їх на 7 років, передбачивши погашення 50% основної суми зобов’язань 27 квітня 2019 року, а решти 50% суми - шістьма рівними частинами з 27 жовтня 2019 року (остаточне погашення має відбутися 27 квітня 2022 року). Процентну ставку за облігаціями пропонується підвищити до 9,625% річних (наразі вона становить 8,375% річних), діяти ж вона почне з 27 квітня 2015 року.

В офіційній заяві Укрексімбанку також зазначалося, що він буде просити уряд надати лист про наміри «забезпечити виконання позичальником своїх зобов’язань», хоча це й не дає підстав «для будь-яких претензій» до Кабміну в частині вимоги їх виконання.

Як повідомляло агентство Reuters, держателі 27% єврооблігацій Укрексіму назвали розумним компромісом продовження термінів обігу єврооблігацій, як це запропонував український держбанк. «У нинішніх умовах і з урахуванням обмежень, встановлених у зв`язку з цілями програми МВФ, умови, висунуті Укрексімбанк являють собою розумний компроміс», - коментував Richard Deitz з VR Global Partners – одного з учасників комітету кредиторів, до якого також входять GLG Partners і фонди, керовані Oaktree Capital.

Як писав Bloomberg, на думку Dray Simpson, управляючого фондами ринків, що розвиваються, в Cantor Fitzgerald Europe, підтримка пропозицій Укрексімбанку «явно збільшує шанси на затвердження реструктуризації». «Є ще деякі кредитори, які голосуватимуть без надії отримати додаткові поліпшення або навіть частину номіналу наступного тижня», - зауважував фінансист.

Збиток Укрексімбанку в І кварталі 2015 року становив 4,534 млрд грн. Основна причина настільки значного негативного фінрезультату – відрахування до резерву під знецінення кредитів та коштів в інших банках на рівні 12,3 млрд грн. При цьому позитивний результат від операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку склав 5,08 млрд грн, від переоцінки іноземної валюти +1,9 млрд грн, а від операцій з інвалютою +290,55 млн грн. 

На кінець І кварталу резерви держбанку покривали його кредитний портфель юросіб на 54,3% (на початок січня - на 45,8%). 

При цьому Укрексімбанк майже «впритик» вписався у вимогу НБУ щодо достатності (адекватності) регулятивного капіталу: при мінімально необхідних 10% (норматив регулятора) в Укрексіма на кінець березня цей показник становив 10,85% (на початок року було 22,85%).

За міжнародними стандартами фінвізтності збиток "Укрексімбанку" в 2014 році становив 11,25 млрд грн, за нацстандартами 9,8 млрд грн (це був другий найгірший результат у банківському секторі після ВіЕйБі Банку). Основна причина цього – формування резервів під кредитний портфель через падіння економіки, девальвацію, російську окупацію Криму, війну на Донбасі.

У грудні-2014 Кабміну довелося докапіталізовувати «Укрексімбанк» на 5 млрд грн шляхом випуску 10-річних ОВДП на відповідну суму з дохідністю 9,5% річних.

Коментарі
Додати коментар