До новин

Податківці хочуть списувати борги компаній без рішення суду

13 травня, 2015
Законодавство
Податківці хочуть списувати борги компаній без рішення суду

Державна фіскальна служба (ДФС) має намір отримати право без рішення суду списувати кошти з рахунків компаній, у яких утворилися податкові борги.

Це передбачено проектом урядової постанови, який розроблений ДФС і внесений на розгляд до Кабінету міністрів Міністерством фінансів, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Але такі жорсткі правила будуть поширюватися тільки на ті суб'єкти господарювання, у яких податковий борг перевищує 5 млн. грн. за самостійно задекларованими сумами в деклараціях або уточнюючих розрахунках. Борг не зможуть списати, якщо держава має перед компанією зобов'язання з повернення переплачених податків.

Передбачається, що така норма буде носити тимчасовий характер та діятиме до 1 липня 2015 року. У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, а також у Державній регуляторній службі проект вже погодили.

З пояснювальної записки до проекту випливає, що процедура вилучення коштів без рішення суду передбачена змінами до Податкового кодексу, які Рада внесла в кінці грудня минулого року. При цьому, за даними секретаріату Кабінету міністрів, щоб норма запрацювала, Мінфін мав розробити проект зі змінами до відповідної постанови і внести його в Кабмін ще до 2 лютого. У зв'язку з чим виникла заминка – не вказано. Але при цьому наголошується, що ефект від прийняття рішення буде мінімізований через запізнення з розробкою проекту.

У Міністерстві фінансів вважають, що проект не містить корупційних ризиків. Однак, як випливає з експертного висновку Кабміну, у зв'язку з тим, що рішення про списання коштів з рахунків компанії буде приймати керівник контролюючого органу, зокрема ДФС, «існують ризики щодо створення основи для вчинення корупційних правопорушень».

Коментарі
Додати коментар