До новин

ЄС надав Україні ще €1,8 млрд макрофінансової допомоги

22 травня, 2015
Борги
ЄС надав Україні ще €1,8 млрд макрофінансової допомоги

Україна і ЄС сьогодні підписали меморандум про взаєморозуміння та кредитну угоду щодо надання нашій державі чергового пакета макрофінансової допомоги в розмірі 1,8 млрд євро.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі Національного банку України.

Угоду було підписано в рамках саміту країн «Східного партнерства» в Ризі (Латвія).

Це вже третя програма макрофінансової допомоги Євросоюзу. Її мета - стабілізація ситуації в Україні.

З українського боку документи підписали міністр фінансів України Наталія Яресько та голова НБУ Валерія Гонтарева.

«Кошти, отримані в рамках цієї програми, безумовно стануть суттєвим вкладом в укріплення зовнішньої позиції України, збалансування бюджету та впровадження економічних реформ», - запевнила європейських партнерів Гонтарева.

Нагадаємо, що Європейським Союзом затверджено три програми підтримки України в рамках макрофінансової допомоги на загальну суму 3,41 млрд євро, фінансування за першою і другою програмами якої Україна уже отримала.

Кошти третього пакета надходитимуть трьома траншами - два по 600 млн євро у 2015 році та один 600 млн євро у 2016 році.

Перший транш наша країни може отримати в другій половині червня 2015 року після ратифікації Верховною Радою України договірних документів та затвердження Радою директорів МВФ результатів першого перегляду програми розширеного фінансування EFF.

Відповідно до меморандуму однією з умов отримання другого траншу є прийняття Національним банком України положення, яке визначить критерії для визначення операцій з пов’язаними особами.

Так, правління Національного банку України 12 травня вже прийняло постанову «Про затвердження положення про визначення пов’язаних з банком осіб», у якому зокрема визначено порядок подання банками інформації регулятору про пов’язаних із банком осіб, а також ознаки, за наявності яких регулятор має право визначати фізичних та юридичних осіб такими, що є пов’язаними з банком особами.

Умовою отримання третього траншу в частині реформування фінансового сектору є створення центрального кредитного реєстру з метою покращення оцінки банками кредитного ризику і зниження в середньостроковій перспективі частки проблемних кредитів. Наразі Національний банк України проводить роботу у цьому напрямі.

Виділення другого та третього траншів відбуватиметься не раніше ніж через три місяці після виділення попереднього траншу та в разі позитивного висновку Європейської Комісії визначених Меморандумом заходів структурних реформ та задовільного виконання Програми розширеного фінансування EFF з МВФ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, президент Петро Порошенко заявив, що Україна буде працювати з партнерами щодо реструктуризації боргу і банкрутства очікувати не варто.

Коментарі
Додати коментар