До новин

Приватбанк просить про відстрочку повернення кредитів

02 червня, 2015
Борги
Приватбанк просить про відстрочку повернення кредитів

Приватбанк уклав додаткові угоди з НБУ про подовження строків погашення кредитів рефінансування з первісними строками погашення у лютому та березні 2015 року до жовтня поточного року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Загалом у лютому-березні Приватбанк мав повернути НБУ кредити на 10 млрд грн (по 5 млрд грн у кожному з місяців), які були залучені ним в березні-квітні 2014 року, йдеться у фінансовій звітності банку за минулий рік, підготовленій за міжнародними стандартами фінзвітності (МСФЗ).

У документі також відзначається, що угоди про пролонгацію позик були укладені в березні поточного року. Тобто, слід розуміти, в т.ч. після того, як у лютому, принаймні, частина боргів мала бути повернута регулятору…

Це не перший випадок в 2015 році, коли НБУ йде на зустріч системно важливому банку (в якому до того ж не працює тимчасова адміністрація, - ред.) та пролонгує рефінансування (і не виключено, що не в останнє, - ред.). Як повідомлялось раніше, Нацбанк погодив, зокрема, Ощадбанку перенесення строків погашення кредитів, балансова вартість яких на 31.12.2014 складала 17,58 млрд грн, з 31 березня 2015 року на 10 червня 2015 року. Така потреба виникла тому, що Ощадбанк переглянув строки погашення кредитів «Нафтогазом» перед ним з 31 березня 2015-го на 10 червня 2015-го.

У будь-якому разі, чому в Приватбанку виникла потреба в подовженні кредитів рефінансування?

Коротка передісторія. Торік Приватбанк втратив близько 23% вкладів клієнтів та їхніх коштів на поточних рахунках, а це 34,9 млрд грн. Закрити цю дірку вдалося, насамперед, за рахунок рефінансування регулятора.

За даними НБУ, загалом за 2014 рік Приватбанк одержав від нього рефінанс на понад 30 днів на суму біля 20,8 млрд грн, з яких стабкредити склали 9,9 млрд грн (в абсолютному вимірі це був найвищий показник у банківській системі). Водночас у своїй звітності Приватбанк вказує дещо іншу суму – 19,9 млрд грн (можливо, це пов’язано з тим, що банк не враховує частину коротших позик, які були повернені торік). При цьому «Приват» запевняє, що на 31 грудня 2014 року його борг перед НБУ становив 18,36 млрд грн, збільшившись за минулий рік на 14,9 млрд грн.

У І кварталі 2015 року історія з відтоком/рефінансуванням НБУ продовжилася.

Так, у січні-березні обсяг валютних вкладів фізосіб у Приватбанку скоротився на суму близько 499,7 млн дол (-13,9%), а гривневих – на 2,3 млрд грн (-4,5%). Зростання портфелю вкладів юросіб у банку компенсувало лише приблизно половину відтоку депозитів населення: обсяг валютних вкладів юросіб збільшився на 251,3 млн дол (+19,9%), а гривневих – на 1,8 млрд грн (+13,1%). Як уточнює банк у своїй звітності за МСФЗ, відтік коштів клієнтів протягом січня-березня 2015 року склав 2,6 млрд грн

Разом з тим, за даними НБУ, в І кварталі "Приват" отримав від НБУ стабкредити на 7,8 млрд грн та ще 1,9 млрд грн – у квітні. Щоправда, Приватбанк у звітності вказує, що відповідна сума додаткових кредитів [мабуть, слід розуміти, без врахування пролонгації, - ред.] за перші 4 місяці 2015 склала 8,48 млрд грн.

Тут виникає питання, чому обсяг рефінансування у І кварталі суттєво перевищував фактичний відтік коштів клієнтів. Це пов’язано з тим, що частина нових кредитів регулятора все-таки йшла на виконання старих зобов’язань Привату» перед ним (а відповідно, в березні відбулася пролонгація позик не на всі 10 млрд грн, а на меншу суму)? Чи справа в чомусь іншому? Можливо, в надмірній щедрості Нацбанку?

Коментарі
Додати коментар