До новин

19 українських банків потрапили під підозру регулятора

04 червня, 2015
Законодавство
19 українських банків потрапили під підозру регулятора

Національний банк України підозрює в непрозорій структурі власності 19 банків країни.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinMaidan.

НБУ завершує реформу, яка повинна поставити крапку в питанні виявлення реальних власників українських банків.

Нагадаємо, раніше діяла лише вимога по розкриттю номінальних власників істотної участі - більше 10% акцій, тому багато банків вказували в списку своїх акціонерів невідомі компанії, іноземні фонди, фізосіб, які є лише формальними власниками акцій, або зовсім не розголошували інформацію про власників. В цьому році, пише FinMaidan, парламент збільшив відповідальність власників за свої банківські активи, з'явилася необхідність виявляти всіх бенефіціарних власників.

«Оновлені структури власності банки повинні подати регулятору до 8 червня - протягом червня НБУ буде їх аналізувати і публікувати на своєму веб-сайті. Однак у Нацбанку вже є претензії до ряду банків, виходячи з раніше переданої ними інформації», - повідомляє видання.

Як повідомив директор департаменту НБУ з реєстраційних питань і ліцензування Леонід Антоненко, в наявності непрозорої структури підозрюються 19 банків, які подали в НБУ документи на легалізацію власників: Радикал Банк, КСГ Банк, Експрес-банк, Індустріалбанк, «Новий», Комінвестбанк, ЮСБ, Платинум Банк (його регулятор відніс до проміжної категорії, так як структура власності не до кінця зрозуміла), Траст Капітал, Преміум, Інвестбанк, Кліринговий дім, Унікомбанк, «Юнекс», Інвестбанк, Євробанк, «Народний капітал», «Альпарі» і Полікомбанк. «Це банки, структура власності яких нам представляється непрозорою. І банки намагаються вирішити ці проблеми», - зазначив Антоненко. Ще чотири установи розкрили НБУ своїх інвесторів, тому поки регулятор перевіряє їх.

Банкам, які не виконають вимоги, загрожують санкції. Такі установи не зможуть отримувати кредити рефінансування і брати участь у тендерах з підтримки ліквідності, не зможуть отримати генеральну валютну ліцензію та розширити її функціонал, їм будуть відмовляти у погодженні нової редакції статуту. Проблеми можуть виникнути і у топ-менеджерів непрозорих банків.

«Якщо керівник пропрацює в такому банку більше року, починаючи з 1 червня, його ділова репутація буде вважатися зіпсованою», - підкреслює Антоненко.

Якщо протягом 180 днів порушення в структурі власності не будуть усунуті, банк визнають неплатоспроможним.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ планує до липня повністю очистити банківську систему від проблемних фінустанов.

Коментарі
Додати коментар