До новин

Закон про споживче банкрутство неперспективний, - експерт

26 березня, 2015
Законодавство
Закон про споживче банкрутство неперспективний, - експерт

Адвокат АФ "Грамацький і Партнери" Андрій Трембіч вважає, що прийняття закону про банкрутство фізичних осіб найближчим часом не матиме реальних перспектив, тому що під час кризи подібні законодавчі ініціативи можуть нашкодити банківській системі України.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі для інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Експерт зазначив, що у разі появи законодавства щодо споживчого банкрутства, фінансовим установам доведеться проводити переоцінку активів.

"Існує певна (і правильна) точка зору, що подібні закони в період кризи краще не приймати. Замислюватися про це варто системно і на здорову голову. Якщо розглядати це питання виважено, то банкрутство фізичних осіб необхідно, в першу чергу, самій банківській системі: це відразу розкриє справжній стан кредитних активів, відсортує сумнівну, безнадійну і просто мертву заборгованість", - вважає юрист.

Проте він застерігає, що сьогодні ні боржники, ні кредитори не готові поводити себе відповідально. Люди часто беруть ризиковані кредити, а банки закривають на це очі та не займаються пошуком антикризових рішень щодо проблемних позичальників.

"Обсяги проблемних портфелів сягають 40% по всій банківській системі. Відсутність особистої споживчої та фінансової культури у населення, нерозвиненість ринку особистих бухгалтерських та аудиторських послуг, інертність банків у прийнятті антикризових рішень по кожному проблемному кредиту - все це камені, що тягнуть банківську систему на дно кризи", - розповідає Трембіч.

До того ж, на його думку, фінансовий стан вітчизняних банків часто виглядає прийнятнім лише на папері, а насправді більшість з них - неплатоспроможні.

"Їх сукупні кредитні активи арифметично перекривають зобов'язання - якщо не занурюватись в дослідження реального стану цих "активів". Їх все ще можна продати, поступитися ними або закласти. Прийняття закону про банкрутство фізичних осіб здатне зруйнувати цей картковий будиночок. Може статися тотальна переоцінка цінностей, а інвентаризація покаже невтішний для всіх результат", - прогнозує експерт.

За словами Трембіча, навіть якщо хтось вирішить попіаритися і "почне продавлювати цю тему", Міжнародний валютний фонд стане такій ініціативі на заваді.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Раді запропонували ввести в Україні процедуру споживчого банкрутства.

Більше читайте тут: "Андрій Трембіч: Споживче банкрутство може стати шоком для банківської системи"

Коментарі
Додати коментар