До статей

Час Х. Вибори переживуть не всі. Готуємося до банкрутств

05 квітня, 2019
Аналітика
Час Х. Вибори переживуть не всі. Готуємося до банкрутств

Адвокат, керуючий партнер ARIO LAW FIRM Олексій Воронько про зміну влади в країні: для одних - шанс, для інших - привід забути про борги. Як складний період пережити кредиторам і їх боржникам?

Банкрутство - одна з реакцій українського бізнесу на зміну влади. Про що потрібно пам'ятати в першу чергу, щоб пережити Game over, якщо ви боржник? Що робити кредитору, якщо бізнес боржника почне «втрачати пульс»? Розбираємо на конкретних кейсах, як потрібно, і як не можна.

Час Х

31 березня українські громадяни зробили свої ставки на кандидатів в президенти. Задовго до громадян свої ставки почав робити бізнес.

Хтось поставив на кін усе, що створив і мав, - профінансувавши єдиного претендента на булаву. Хтось розклав яйця в різні кошики, завбачливо передбачаючи складну гру. Хтось вичікує, готується зробити ставку на осінь, коли на нас чекають вибори до Верховної Ради. Хтось залишився в стороні.

Чиї ставки зіграють, ми побачимо після другого туру. Але вже сьогодні зрозуміло: містер win-win постукає не в усі двері.

Так чи інакше, частини українського бізнесу доведеться пережити стрес і реальну загрозу неплатоспроможності. Глибина наслідків буде прямо залежати від правильних і своєчасних рішень, прийнятих власниками і топ-менеджментом.

Без кодексу

Як тільки ви відчуєте, що наближаються труднощі з платоспроможністю, на одній чаші ваг буде лежати можливість фінансової реструктуризації, а на іншу раджу покласти процедури, передбачені законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом».

Кодекс процедур банкрутства (Проект №8060), прийнятий восени 2018 року, залишається не підписаним президентом. Навіть якщо припустити, що гарант схвалить Кодекс без затримок, він запрацює через півроку.

Таким чином, для потенційно неплатоспроможного бізнесу і їх кредиторів головне питання сьогодні звучить так: чекати Кодекс, або «падати» в банкрутство (ініціювати банкрутство боржника - для кредитора) сьогодні?

Моя відповідь боржникам: йдіть в банкрутство сьогодні.

Моя відповідь кредиторам: будьте готові до того, що боржники не будуть чекати Кодекс, уважно стежте за ними, і, при перших же ознаках «аритмії», включайтеся в процес, щоб увійти в комітет кредиторів вчасно і «зі своїм калькулятором».

Банкрутство - це вигідно

Наступне важливе питання звучить по-різному для боржника і кредитора, але крутиться навколо одного і того ж - грошей.

«Як повернути поменше?», - запитають себе і своїх юристів боржники. «Шукайте якомога більше!», - зажадають від своїх юрдепартаменту банки.

Моя відповідь: давайте заробимо все разом.

Головний висновок: і кредиторів, і боржників губить жадібність. Не скупіться, і отримаєте більше.

Не сперечайтеся зі статистикою, домовляйтеся

Як мінімум, варто враховувати статистику. В Україні існує умовний коридор 5-20% погашення кредиторських вимог за підсумками процедури банкрутства. Випадки з більш високим відсотком погашення - є. Вони - виключення з правила.

Також трапляються історії, які для кредитора закінчуються повним провалом. Приклад - справа про «Квартири по 1 грн»: у кредитора «повели» заставне майно вартістю 16 млн грн, продавши на фіктивному аукціоні вісім квартир по 1 грн. Але це - крайнощі.

Більшість справ завершуються в межах коридору. Змиріться з цим і приступайте до переговорів, не чекаючи другого туру або осені.

До слова, сьогодні коридор в 5-20% і є тією основною причиною, чому не потрібно чекати Кодекс, якщо ви боржник. На відміну від Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом», Кодекс вийшов про-кредиторським. Він передбачає ряд механізмів, які неминуче підвищать відсоток погашення кредиторських вимог.

Яким буде новий коридор - 15-35% або 20-50% - прогнозувати неможливо. Але те, що боржникам доведеться платити більше, ніж сьогодні, - факт.

І тут я підходжу до другого висновку, від якого буде залежати ефективність банкрутства для вас: поспішайте домовитися. Чим раніше ви сядете за стіл переговорів, тим більше шансів на компроміс «без фатальних наслідків» для бізнесу.

Економте на чому завгодно, але не на юристах

Пропоную розглянути два діаметрально протилежних кейса.

Кейс №1. Дано: банк-кредитор, боржник з сумою боргу понад 25 млн євро, в заставі - ліквідна земля і нерухомість (цілісний майновий комплекс - працюючий бізнес).

Скориставшись кризою 2014 року, боржник приймає рішення «кинути» банк і не повернути ні гривні. Відходить у банкрутство, переходить в ліквідацію, влаштовує фіктивні торги з продажу застав самому собі. Кредитні кошти виведені на підставні компанії. Застава - в офшори.

Думаєте, боржник виграв? Ні, в кінцевому підсумку, він програв.

Команда юристів через суд зазначила незаконний продаж, повернула застави з офшорів і продала на вже відкритому аукціоні. Перед банком була погашена значна частина вимог.

Що в сухому залишку залишилося у боржника? З плюсів - зароблені за час незаконного користування об'єктом гроші. Мінуси - втрачена застава, втрачена репутація і ціла низка кримінальних справ - за підробку документів, привласнення чужого майна та інше.

Дивлячись на цей кейс сьогодні, я можу сказати, в чому були слабкості боржника.

По-перше, патологічна жадібність, про яку я говорив вище. Не можна просто взяти і не повернути банківський кредит без наслідків. Боржник вирішив, що спробує.

По-друге, економія на юристах. Замість команди з ім'ям, боржник «найняв» одного арбітражного керуючого, і разом з ним пішов по шляху найменшого опору, який привів його до кримінальних проваджень. А юристи, до яких він звернувся, коли «запахло гасом», не придумали нічого кращого, як, наприклад, двічі підробити рішення суду.

Кейс №2. Дано: ряд кредиторів юридичних осіб, заставний кредитор - банк. Боржник з сумою боргу понад $27 млн. У заставі - ліквідна земля, нерухомість, обладнання (цілісний майновий комплекс - працюючий бізнес). Об'єктивна причина неплатоспроможності - обвал курсу гривні в 2014 році.

Боржник і кредитор сідають за стіл переговорів, як тільки розуміють, що з обслуговуванням кредитних ліній будуть проблеми. Складні переговори, довгі місяці погоджень позицій і відпрацювання нюансів. Весь цей час боржник в контакті з найнятою командою юристів. Ставки - вкрай високі. Важливо і зберегти виробництво, і розрахуватися з банком. Два роки і завдання виконане. Юрособи ліквідовані, банк, як заставний кредитор, зміг повернути значну частину боргу.

Виробництво не зупинялося ні на один день. Актив отримав нового власника - ним став один з конкурсних кредиторів. Попередній - зберіг чесне ім'я, не залишився винен і заощадив свій дуже дорогий час. Команда юристів - заробила чесні гроші.

У сухому залишку

З цих кейсів випливає ще один висновок: банкрутство (рішення неплатоспроможності) - гра не просто великих ставок «в довгу». Банкрутство - гра командна. Не можна найняти одного арбітражного керуючого і сподіватися, що він або вона самостійно згенерує правильні рішення для всіх поставлених завдань.

Отже, підіб'ємо підсумки:

- Готуємося до нового Кодексу, але не чекаємо його. Користуємося тим законодавством, яке є. Воно дає більше переваги боржникам, ніж кредиторам. Кредиторам - бути на чеку.

- Тримаємо руку на пульсі платоспроможності. Боржники - на сонній артерії свого бізнесу. Кредиторам - ніжно обійміть «шиї» боржників, але дивіться, не задушіть.

- Своєчасно сісти за стіл переговорів - вигідно всім. Чи відчуваєте недобре - приступайте до зміцнення ваших переговорних позицій, і почніть переговори з кредитором/боржником. Як? Запитайте у юристів.

- Жадібність - губить і боржників, і кредиторів. Враховуйте умовний коридор в 5-20%. Банкрутство - це історія не про максимізацію профіту, а про мінімізацію втрат.

Банкрутство - гра високих ставок, причому «в довгу». Перемагає той, хто грає командою і вміє «заглядати в завтрашній день».

 

За матеріалами: Ліга.Фінанси

Коментарі
Додати коментар