До статей

Вадим Кізленко: Найбільша винагорода - об'єднання арбітражних керуючих в єдину потужну організацію

08 квітня, 2019
Аналітика
Вадим Кізленко: Найбільша винагорода - об'єднання арбітражних керуючих в єдину потужну організацію

Новостворенний Комітет з питань банкрутства Асоціації адвокатів України на чолі з Сергієм Боярчуковим вже заклав надійний фундамент для розвитку та об’єднання професійної спільноти арбітражних керуючих України. В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» заступник голови Комітету Вадим Кізленко розповів, в чому він бачить їхню громадську та просвітницьку місію, а також над чим актив їхнього об’єднання працюватиме найближчим часом.

На мою думку, зараз арбітражним керуючим бракує єдності в досягненні поставлених цілей. Як ми всі знаємо, Верховною Радою України ще у 2018 році прийнятий Кодекс України з процедур банкрутства, положення якого передбачають створення єдиної саморегулівної організації (СРО) арбітражних керуючих. На сьогодні в Україні функціонує декілька СРО, однак, по суті, вони є не союзниками, а конкурентами на ринку.

Незалежно від того, коли набере чинності Кодекс України з процедур банкрутства (може таке бути, що він взагалі ніколи не буде підписаний президентом), арбітражним керуючим потрібно об’єднуватись і доводити свою спроможність самостійно регулювати всі процеси всередині професії – починаючи з права на допуск до професії і закінчуючи притягненням до відповідальності за порушення закону.

Комітет з питань банкрутства при Асоціації адвокатів України звичайно ж не претендує і не може претендувати на роль СРО, однак може стати своєрідним стимулом для об'єднання арбітражних керуючих і згуртувати навколо себе провідних представників галузі, які в подальшому стануть локомотивом майбутньої СРО.

Ще одним завданням комітету є популяризація професії арбітражного керуючого. По суті, арбітражний керуючий під час виконання своїх повноважень є і юристом, і економістом, і фінансистом, і охоронцем, і психологом. А хто такий арбітражний керуючий, мало хто знає не тільки серед звичайних громадян, а й навіть в середовищі адвокатів.

Звичайно ж, ми будемо робити все від нас залежне, щоб наш комітет був найкращим, зразковим. Але, перш за все, чого б ми хотіли досягти, це того, щоб діяльність нашого комітету приносила користь професійній спільноті (практикуючим арбітражним керуючим та особам, що мають намір вступити до професії).

Тому, вже наразі ведеться робота зі створення експертної ради при комітеті, до складу якої увійдуть найкращі науковці та теоретики нашої галузі. Ведуться переговори з провідними юридичними компаніями стосовно підписання меморандумів про співпрацю.

Вже відбулася зустріч з суддею Господарського суду Парижа Бернаром Росінйолем, на якій були обговорені новели законодавства про банкрутство, особливості роботи арбітражних керуючих у Франції та Україні, а також прогалини законодавства України та можливі шляхи їх вирішення. 

У планах – розроблення документів, необхідних для «запуску» діяльності єдиної СРО; надання допомоги досвідченими арбітражними керуючими своїм молодим колегам під час проведення перевірок органом з питань банкрутства (така можливість передбачена чинним законодавством, але майже не використовується на практиці); захист прав та інтересів арбітражних керуючих (у першу чергу, звичайно ж, членів комітету) адвокатами на засіданнях Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих та, в разі необхідності, у подальшому в судах при оскарженні рішень Дисциплінарної комісії; допомога особам, що мають намір вступити до професії, з проходженням стажування.

Однозначно нам би хотілося чути на свою адресу тільки позитивні відгуки про нашу діяльність від представників професії і не тільки, проте ми будемо вдячні і за конструктивну критику, за допомогу. Але найбільшою винагородою для Комітету стане об'єднання арбітражних керуючих в єдину потужну організацію, яка зможе дієво захищати права та інтереси колег. І на наше переконання, не потрібно чекати, коли набере чинності новий Кодекс з процедур банкрутства, а потрібно діяти вже зараз.

Коментарі
Додати коментар