До статей

Олена Фоміна: Лише спільними зусиллями ми зможемо досягти цілей

09 квітня, 2019
Аналітика
Олена Фоміна: Лише спільними зусиллями ми зможемо досягти цілей

Заступник голови новоствореного Комітету з питань банкрутства Асоціації адвокатів України (ААУ), адвокат, арбітражний керуючий Олена Фоміна в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розповіла про своє бачення розвитку їхньої професійної ініціативи.

Редакція: Пані Олена, розкажіть, як й чому виникла ідея створення нового професійного об’єднання? Чого не вистачало на ринку до сьогодні?

Олена Фоміна: Ідея створення комітету з питань банкрутства в межах Асоціації адвокатів України обумовлена запитом адвокатської спільноти на забезпечення фаховою підтримкою при веденні справ про банкрутство. Поява Кодексу України з процедур банкрутства, наразі проголосованого Верховною Радою України та не підписаного Президентом України, неодмінно свідчить про актуальність конкурсного права та конкурсного процесу. Поглиблення знань членами Асоціації про конкурсне провадження як судову процедуру, метою якої є справедливий розподіл майна боржника, є одним із завдань Комітету. Ми маємо на меті об’єднати найкращих фахівців у сфері відновлення платоспроможності, які сприяють розвитку в Україні галузі та впровадженню світового досвіду, та адвокатів, що практикують у сфері банкрутства чи лише залучаються до такої практики. Ми впевнені, що така синергія дозволить вивести банкрутство в Україні на якісно новий рівень.

Редакція: Які головні завдання виконуватиме комітет? Його завдання та цілі?

Олена Фоміна:  Головне завдання Комітету стати площадкою для діалогу фахівців у сфері відновлення платоспроможності та банкрутства.

Ми маємо амбітні цілі: підвищити ефективність процедур банкрутства в Україні, сприяти запровадженню професійних стандартів для арбітражних керуючих як ключових гравців процедур, створити умови для об’єднання арбітражних керуючих в межах єдиної СРО,  забезпечити фахову підтримку для впровадження в Україні інституту банкрутства фізичних осіб, який має стати новим для України.

Редакція: Чим він буде відрізнятися від інших  комітетів?

Олена Фоміна:  У межах Комітету ми маємо намір об’єднати не лише окремих фахівців з банкрутства, незалежно від статусу адвоката, але й ключових гравців юридичного ринку та арбітражних керуючих. Вважаємо, що лише спільними зусиллями ми зможемо досягти заявлених цілей.    

Редакція: Що вже почали реалізовувати? Яких ініціатив очікувати найближчим часом?

Олена Фоміна:  Комітет активно працює над планом діяльності на рік, який передбачає проведення закритих та відкритих заходів, маємо на меті обговорити актуальні питання судової практики, провести аналіз кращих світових практик у банкрутстві, забезпечити обмін досвідом з іноземними експертами.

Головою Комітету Сергієм Боярчуковим вже проведено переговори з суддею Господарського суду Парижа Бернаром Росінйолем щодо можливих варіантів співпраці, зокрема, ознайомлення членів Комітету з порядком діяльності СРО у Франції, запозичення досвіду організації діяльності арбітражних керуючих.

Редакція: Кому й чому буде цікаво вступити до Вашого Комітету?

Олена Фоміна: Долучитись до роботи Комітету буде цікаво експертам з банкрутства, арбітражним керуючим та адвокатам, які у своїй діяльності беруть участь у справах про банкрутство.

Після підписання Кодексу України з процедур банкрутства, сподіваюсь, Україна отримає Кодекс, актуальності набуде інститут банкрутства фізичних осіб, який відкриє додаткові можливості для практиків, а експертна підтримка досвідчених колег стане надійною опорою на шляху впровадження новел законодавства.

Редакція: Якого відгуку від професійної спільноти очікують очільники новоствореного Комітету?

Олена Фоміна: Керівництво Комітету вже отримало схвальні відгуки від професійної спільноти, яка зацікавлена в об’єднанні. Наразі триває формування Експертної ради, яка діятиме при Комітеті, та підписання меморандумів про співпрацю з юридичними компаніями, які мають намір долучитися до роботи.

Коментарі
Додати коментар