До статей

Звернення стягнення на частку у статутному капіталі ТОВ: проблемні моменти законодавчого регулювання

16 грудня, 2019
Аналітика
Звернення стягнення на частку у статутному капіталі ТОВ: проблемні моменти законодавчого регулювання

Адвокан Олександр Солдаткін роз’яснює, як працює закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» №2275‑VIII, що набрав чинності 17.06.2018 року. З прийняттям цього закону було введено новий інститут — звернення стягнення на частку учасника товариства на виконання виконавчого документа про стягнення з учасника грошових коштів (ст. 22 Закону).

До прикладу, боржник володіє часткою у статутному капіталі будь-якого товариства, виконавець має право накласти арешт на вказану частку та здійснити її реалізацію так само, як і реалізацію рухомого чи нерухомого майна через СЕТАМ.

У ст. 22 Закону передбачений порядок повідомлення виконавцем про можливість викупити вказану частку іншими учасниками товариства, порядок пріоритетного права на викуп, отримання виконавцем доступу до документів фінансової звітності, інших документів, необхідних для визначення вартості частки боржника, накладення арешту на частку, проведення її оцінки та передачі на аукціон для реалізації.

З прийняттям Закону були внесені зміни до профільного Закону України «Про виконавче провадження», який було доповнено ст. 53‑1 — особливості звернення стягнення на частку учасника товариства з обмеженою відповідальністю, учасника товариства з додатковою відповідальністю.

Проте законодавець не вніс жодних змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» щодо врегулювання питання державної реєстрації звернення стягнення на частку у статутному капіталі товариств, які документи мають бути подані, хто має завіряти акт приймання/передачі частки у статутному капіталі тощо.

Хоча після прийняття Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» було ухвалено 9 законопроєктів про внесення змін, ще 2 законопроєкти наберуть чинності найближчим часом, однак у вказаних змінах питання щодо державної реєстрації звернення стягнення на частку у статутному капіталі залишилося врегульованим.

Державні реєстратори відмовляють у проведенні державної реєстрації змін про розміри часток у статутному капіталі та склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю на підставі документів, виданих державними або приватними виконавцями щодо звернення на частку учасника у статутному капіталі товариства з формальних причин, оскільки їхнім профільним законом не встановлюється чіткий перелік та форми документів, які мають бути подані для проведення вказаних реєстраційних дій.

Прошу суб'єктів законодавчої ініціативи розробити та подати до Верховної ради України законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» щодо врегулювання питання державної реєстрації звернення стягнення на частку у статутному капіталі товариств згідно зі ст. 22 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

За матеріалами: Юридична газета

Коментарі
Додати коментар