До статей

Банкір з боргами. Що відомо про першу в Україні фізособу, що оголосила себе банкрутом

20 грудня, 2019
Аналітика
Банкір з боргами. Що відомо про першу в Україні фізособу, що оголосила себе банкрутом

Першою фізособою, яка оголосила себе банкрутом в Україні, став досить відомий банкір, колишній голова наглядової ради ліквідованого банку «Фортуна»

Вчора стало відомо, що вперше в історії України фізична особа 12 грудня 2019 року оголосила себе банкрутом — і цей громадянин абсолютно легально обнулив борги.

Першою фізособою-банкрутом виявився колишній банкір, екс-голова наглядової ради ліквідованого банку «Фортуна» Сергій Тищенко. Стягувачем за цим провадженням виступає інша фізособа — Сергій Ушинський. Тищенко мав статус «фізична особа — підприємець», однак припинив свою дiяльнiсть 6 листопада 2019 року.

Побічно цю інформацію на своїй особистій сторінці в facebook підтвердив начальник відділу судового супроводу особливо важливих справ Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Дмитро Костюков. «І як це не дивно, це колишній голова наглядової ради банку Фортуна, на стареньку маму якого зареєстровано понад 90% акцій банку. До того ж, особа, яка, за даними відкритого реєстру юридичних осіб Великої Британії, має також і британське громадянство. Відчуваю, що ця перша ластівка цікаво летітиме за новими процедурами крізь усі інстанції українського судочинства», — написав Костюков.

Контекст

Кодекс з процедур банкрутства набув чинності з 21 жовтня 2019 року. Згідно з новими правилами, фізичні особи в судовому порядку мають право ініціювати визнання себе банкрутом. Кодекс спрощує порядок відкриття провадження у справах про банкрутство, всі майнові спори за участю боржника зосереджуються в справі про банкрутство, арешт майна боржника можливий виключно в межах справи про банкрутство, звільнення активів боржника з податкової застави та скасування арештів на майно здійснюються постановою суду в справі про банкрутство, створюється єдина саморегульована організація арбітражних керуючих.

Провадження про неплатоспроможність Сергія Тищенка було відкрито 9 грудня Госпсудом Києва.

Навіщо Тищенко на це пішов

Як повідомило джерело в ФГВФО, ймовірна мета Тищенка — списати борги, тому йому вигідно бути банкрутом. «На мою думку, для того ж і всі інші банкрутства — уникнути повернення боргів усім кредиторам і в повному обсязі», — сказало джерело.

Нагадаємо, що Нацбанк 27 січня 2017 року визнав банк Фортуна неплатоспроможним і відправив його на ліквідацію 22 лютого. Власником 99,7% акцій цього банку була Мотря Тищенко (мати Сергія Тищенка).

За даними ФГВФО, фактично всі гроші вкладників банку Фортуна були виведені власниками банку через схемне кредитування. Так, при балансовій вартості активів на рівні 2,322 млрд грн балансова вартість кредитного портфеля склала 2,238 млрд грн. При цьому, як повідомляла заступник директора-розпорядника ФГВФО Наталія Рудуха, фактично весь кредитний портфель банку становлять кредити, видані пов’язаним особам (близько 2,105 млрд грн або 98%).

Як було встановлено уповноваженою особою Фонду, за кредитними договорами на суму 1,551 млрд грн не передбачалося жодного забезпечення, тобто кредити були бланкові. Така кредитна політика керівництва банку практично позбавила його кредиторів шансу на задоволення своїх вимог. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог становить 991,8 млн грн, з яких погашено близько 186 млн грн. Фактично банку потрібно виплатити своїм кредиторам ще близько 700 млн грн, при цьому оціночна вартість його активів становить лише 595 200 000 грн.

У зв’язку з цим у Тищенка дійсно досить боргів, щоб мати мотивацію їх позбутися. Зараз борги з Тищенка як поручителя намагається стягнути Укрексімбанк в загальній сумі 284 млн грн. У листопаді 2018 року ФГВФО продав інвесткомпанії Dragon Capital за 170 млн грн офіс банку Фортуна, що перебував у іпотеці Укрексімбанку (як забезпечення боргових зобов’язань за кредитним договором на суму 258,3 млн грн).

На 01.01.2019 вкладникам банку Фортуна в межах гарантійної суми було виплачено 88,4 млн грн (96,5% запланованих виплат).

Також УкрСиббанк намагається відсудити у Тищенка більше $25 млн.

Зв’язки Тищенка з політиками та посадовцями

Раніше в ЗМІ Тищенка пов’язували з Сергієм Пашинським і Арсеном Аваковим. Про Тищенка стало відомо восени 2014 року, коли держпідприємство Укртранснафтопродукт (засновник Міненерго) на підставі судового рішення передало його компанії Укройлпродукт (група Фактор) нафтопродукти з нафтобаз Сергія Курченка, конфісковані в межах кримінальної справи. Нафтопродукти Укртранснафтопродукт продало Укройлпродукту, який реалізовував його вже іншим нафтотрейдерам. Як зазначалося, гроші від продажу нафтопродуктів акумулювалися на рахунках банку Фортуна.

У 2017 році, після рішення НБУ про віднесення банку Фортуна до неплатоспроможних — Укртранснафтопродукт у суді вимагав повернути 162,9 млн грн. Нагадаємо, що в кінці жовтня Госпсуд Києва відкрив провадження про банкрутство держпідприємства Укртранснафтопродукт з ініціативи Укртранснафта. Податківці в судовому порядку вимагають 265,5 млн грн.

Джерело в ФГВФО не виключає, що інші власники ліквідованих банків (на цей момент з ринку було виведено 104 банки), також скористаються можливістю оголосити себе банкрутами, щоб уникнути необхідності віддавати борги.

 

За матеріалами: НВ Бізнес

Коментарі
Додати коментар