До статей

Рада ухвалила зміни до Кодексу України з процедур банкрутства. Деталі

16 грудня, 2021
Аналітика
Рада ухвалила зміни до Кодексу України з процедур банкрутства. Деталі

Український парламент у другому читанні та в цілому ухвалив зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, якими скасовано мораторій на ініціювання банкрутства кредиторами. Йдеться про проєкт № 4220.

Український парламент у другому читанні та в цілому ухвалив зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, якими скасовано мораторій на ініціювання банкрутства кредиторами. Йдеться про проєкт № 4220.

Цей мораторій було запроваджено в рамках заходів із підтримки бізнесу у зв’язку з пандемією COVID-19.

Новим законом, який готується на підпис, передбачено внести зміни до пункту 12 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ.

Нові правила проведення зборів кредиторів

Новою редакцією абзаців 2–5 пропонується встановити, що:

  •     збори (комітет) кредиторів можуть проводитися в режимі відеоконференції;
  •     збори (комітет) кредиторів можуть проводитися шляхом опитування;

Визначено імунітет для арбітражного керуючого щодо дисциплінарної відповідальності за невчинення дій, передбачених цим Кодексом, якщо їх вчинення унеможливлено вимогами карантину. Це можливо за умови повідомлення арбітражним керуючим про це комітету кредиторів або кредиторів,  зокрема тих, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника.

Передбачено, що суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може подовжити строки на:

  •     проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність),
  •     звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів,
  •     оголошення про проведення першого, повторного та/або другого повторного аукціону,
  •     виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації та погашення боргів боржника.

Скасовано мораторій на ініціювання банкрутства

Змінами виключено положення, за якими:

  •     не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12 березня 2020 року;
  •     подовжується місячний строк на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство керівником боржника у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 та/або заходами боротьби з поширенням цієї хвороби;
  •     комітет кредиторів та забезпечений кредитор (щодо майна, яке є предметом забезпечення) мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів із продажу майна боржника.

Однак залишиться чинною норма, за якою передбачено таке:

  •     зупиняється нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовано планом санації чи реструктуризації боргів боржника;
  •     штрафні санкції за невиконання боржником таких зобов’язань не нараховуються;
  •     прострочені зобов’язання, передбачені планом санації чи реструктуризації боргів боржника, підлягають розстроченню на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника.

 

За матеріалами Юридичної практики

Коментарі
Додати коментар