До статей

Чотири поради позичальнику збанкрутілого банку

19 березня, 2015
Питання читача
Чотири поради позичальнику збанкрутілого банку

Що робити людям, у яких є кредит у неплатоспроможному банку. Наприклад, в Дельта Банку. Платити їм за кредитом чи ні? Особливо, коли не вистачає грошей на виплату за доларовим кредитом після зростання курсу американської валюти до 25 грн?

Олександр, Київ

Старший юрист департаменту судової практики ЮК "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Олександр Ткачук (на фото) пропонує киянину чотири варіанти вирішення його проблеми. При цьому юрист наголошує - якщо сума кредиту незначна, то боятися, що до позичальника завтра прийдуть забирати кредит, не варто. "Як правило, невеликі кредити банки-банкрути продають або передають в управління колекторським компаніям, а не вимагають від позичальника їх термінового погашення в повному обсязі. А з колекторами завжди можна домовитися про погашення позики зі значним дисконтом", - заспокоює кредитних боржників проблемних банків Олександр Ткачук.

Чотири варіанти вирішення проблеми позичальника:

1. Погасити кредит в повному обсязі.

Це самий швидкий, але найскладніший спосіб вирішення проблеми у разі відсутності необхідних коштів у позичальника.

2. Домовитися з банком про дисконт і дострокове погашення кредиту або його викуп.

Залежно від того, наскільки добре забезпечений кредит, дисконт позичальника за кредитом може сягати 30-40%.

3. Не платити за кредитом взагалі.

Якщо це валютний кредит, то принаймні ви захищені положеннями закону «Про мораторій на стягнення за валютними кредитами» до розробки механізму конвертації валютних кредитів у гривню.

4. Купити в одного з вкладників цього банку права вимоги на депозит.

Це креативний варіант дії позичальника проблемного банку. Він не гарантує 100% позитивного результату. Однак спробувати реалізувати його можна. Якщо знайдеться бажаючий вкладник продати позичальнику свої права вимоги до банку на депозит, можна спробувати провести залік зустрічних однорідних вимог.

Коментарі
Додати коментар